"Ondt blod på Helgeland bringer helsevesenet i nord i vanry"

Av
DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.Sykehusstriden på Helgeland har fått en voldsom intensitet. Tonen i ordskiftet har en form som savner sidestykke i norsk helsedebatt. Styrte lekkasjer, bakvaskelseskampanjer, illojalitet og åpne maktkamper mellom ledere og ansatte, har nådd et nivå som bare kan beskrives som enestående.

Selv sykehusstriden på Møre blekner mot helgelendingenes oppgjør. PCI-striden mellom Tromsø og Bodø fremstår som et hyggelig kaffeslabberas sammenliknet med det som utspiller seg mellom Rana og helgelandskommunene sør for Korgfjellet. Det siste kapittelet handler om hvem som skal kunne behandle tarmkreftkirurgi. Splittelsen virker total og mistilliten bunnløs.

Det man har glemt på hver side av frontlinjen, er av det finnes mottakere av de knallharde budskapene i andre enden av kaoset. Både i egen landsdel, og i landet for øvrig. Skadevirkningene for spesialisthelsetjenesten på Helgeland kan bli store. Det er en del av landet med en alarmerende befolkningsutvikling. Rekruttering av leger og spesialister er allerede vanskelig. Men Helgelandssykehuset fremstår ikke som en attraktiv arbeidsplass. Hvem vil jobbe i en organisasjon hvor ingen har et eneste vennlig ord å si om hverandre?

Selv om den uforsonlige språkbruken sjokkerer, er situasjonen til en viss grad forutsigbar. Da 30 års strid skulle avgjøres høsten 2019, gjorde Helse Nord slik de har for vane. De gikk en omvei forbi faglige råd. Der hvor fagfolkene anbefalte ett sterkt sykehus, valgte Helse Nord en modell med to små og faglig svake sykehus i en liten region med knappe 80.000 mennesker.

Samtidig la Helse Nord selv til rette for akt to i den angstbiterske lokalpolitiske konflikten. Det er den vi ser utspille seg nå. Nemlig kampen om fordeling av funksjoner mellom sykehusene i Rana og i Sandnessjøen i fremtiden.

I dette gjørmebadet tas alle midler i bruk. Ulike aktører med særinteresser pisker opp stemningen. Sykehus og helse kobles raskt til motsetninger om både flyplasser og høyere utdanning.

Situasjonen på Helgeland har kommet helt ut av kontroll. En debatt med den hatske tonen vi nå er vitne til, er ren selvskading. Aktørene ser ut til å ha mistet fokus på pasientene. Det er kun egne postadresser som gjelder. Kanskje er det aller mest tankevekkende at helsepersonell bidrar til å spre stor frykt i befolkningen, istedet for å berolige.

Både lokalpolitikere, leger og medieaktører på Helgeland må gå i seg selv. Er det virkelig nødvendig å omtale hverandre slik man gjør nå? Og Helse Nord og helseministeren burde vise lederskap og sette foten ned for et uverdig sirkus som skader omdømmet til spesialisthelsetjenesten i hele Nord-Norge. Helsevesenet i landsdelen kan ikke ledes av personer som nekter å samarbeide med hverandre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags