Bryggekunstner på frierferd

Ølmannen: Thomas Sjue fra Austmann Bryggeri briljerte på Nanos Øl og gourmetaften i kveld. Lørdag blir det seminar på Jacobsenbrygga. Foto: Stine Skipnes

Ølmannen: Thomas Sjue fra Austmann Bryggeri briljerte på Nanos Øl og gourmetaften i kveld. Lørdag blir det seminar på Jacobsenbrygga. Foto: Stine Skipnes

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Thomas Sjue vil inspirere enda flere til å brygge øl. Selv debuterte han med Tre gamle damer.

DEL

– Godt håndverksøl baseres på smak, teknikk og erfaring. Øl er rock n'roll i forhold til vin. Det er ingen regler, du gjør hva du vil, sier Thomas Sjue – en av tre gründere bak Austmann Bryggeri i Trondheim.

– Vi startet bryggeri fordi vi ønsket å jobbe med håndverksøl, og ha den kreative friheten til å brygge det vi ville.

Signaturølet Tre gamle damer dedikeres tre gamle damer som kausjonerte for næringslånene da bryggeriet ble etablert for ganske nøyaktig 28 måneder siden.

Lokalt

Nå har Austmann 60 sorter på repertoaret. Seks av dem ble presentert under Nanos Øl og gourmetaften i kveld – hvor Svein Jæger Hansen sto for kokkeleringa.

– Nano er helt unik i mils omkrets. Her er det fokus på mangfold og kvalitet, og Jæger Hansen har årelang kompetanse med å lage mat. Det er lokale sesongråvarer og ikke noe fiksfakseri, sier Sjue. Selv deltar han på Helgeland Ølbryggerfestival for å fremme Austmann Bryggeri. Han sitter i dommerpanelet når Helgelands beste øl skal kåres. og står på plakaten under ølseminaret.

Øl til mat

Mange drikker vin til mat. Men nå skal det altså være øl.

– Hvorfor importere et produkt når vi har bedre alternativer i Norge. Historisk sett har det blitt brygget mye øl rundt omkring på gårdene. Det er en del av kulturarven, sier Sjue. Oppskrifta på et godt produkt baseres på ferdighet, erfaring, råvarer, innovasjon og kreativitet. Selv jobbet Sjue som kokk og bryggeassistent før han og to kompiser tok sats og startet eget bryggeri. Siden har han tilegnet seg kunnskap ved å lese hyllevis av bøker om øl, kombinert med den velkjente prøve-og-feile metoden.

– Jeg kunne skrevet en hel bok om hvordan du ikke starter bryggeri!

Sambrygg

Austmanns har 16 sorter i Vinmonopolets sortiment, fire i dagligvarebutikk, seks eksporteres til fem land.

– Vi har laget flere Beer Makers Dinner og kokkekonkurranser hvor det fokuseres på å ha øl til og i mat. Sambrygg er også spennende. Når fem–seks kreative sjeler samles rundt et bord kommer det ganske gøyale produkter ut av det, smiler Sjue. Han skulle gjerne laget sambrygg med Mosjøen Mikrbryggeris Stian Skogly, men rekker det ikke.

– Stian er veldig flink og fortjener kred. Han lager bra øl, helt feilfritt, og har ikke problemer med bryggeteknikk, roser ølbryggeren fra Austmann.

Artikkeltags