Dommedag for bryggerne

Dommerpanelet: Thomas Sjue, Stian Skogly og Inge Staldvik er godt i gang med å teste 37 sorter øl. Hvem som har det beste brygget på Helgeland avsløres i kveld. Foto: Stine Skipnes

Dommerpanelet: Thomas Sjue, Stian Skogly og Inge Staldvik er godt i gang med å teste 37 sorter øl. Hvem som har det beste brygget på Helgeland avsløres i kveld. Foto: Stine Skipnes

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ekspertisen smaker, smatter og spytter. Helgelands beste brygg skal kåres.

DEL

– Veldig variert, konkluderer Inge Skaldvik etter å ha drukket (i alle fall litt) og diskutert seg gjennom en tredjedel av 37 ølsorter fordelt på 17 produsenter. Bortsett fra en brygger fra Dønna, kommer alle fra Mosjøen.

Kvalitetssjekk

– Det er stor spredning på kvaliteten, men trangt i toppen og da begynner det å bli gøy, sier Thomas Sjue. Det er de samme feilene som går igjen; manglende kontroll på gjæringsforløpet.

– Temperatur, oksygen og mengde gjær, forklarer Stian Skogly. I utgangspunktet foregår dømmingen som blindtest, men noen har skrevet navn på flaskene, og da melder Skogly seg inhabil.

– Jeg er her mest for å lære, sier han. Trioen skal altså kåre Galleria-ølet 2015 og Nano-ølet 2016.

– Det ser ut til at Nano-ølet blir en porter og Galleria-ølet en lys ale. Men ølet må kvalitetssjekkes slik at det passer profilen, og så må det koordineres med den som skal brygge, sier Sjue.

Teknikk

Ølet bedømmes ut fra kriterier som farge, skum, aroma, smak og drikkbarhet.

– I utgangspunktet et håpløst spørsmål, men hva kjennetegner godt øl?

– Det spørs hva du er ute etter. Øl har et sort spenn og man har forskjellige preferanser, sier Staldvik.

– Godt øl må være teknisk vel gjennomført, det er et minimum. Når det tekniske er på plass er det egentlig bare kreativitet og faglige evner som setter grenser for smaksopplevelser, sier Sjue.

Helgeland Ølbryggerfestival pågår nå med øl-seminar på Jacobsenbrygga. John Wright, Johnny, Mattilsynet, Austmann, Beer Craft Channel, Petit og Partyman er foredragsholdere. Festivalen fortsetter med The Drunken Sailors, smaksprøver, konkurranse og premieutdeling samme sted. I tillegg blir det Øl og gourmetaften på Nano.

Artikkeltags