Gå til sidens hovedinnhold

Økte boligpriser på Helgeland gir optimisme for neste år

– Vi ser områder med vekst opp til seks prosent, sier eiendomsmegler Sissel Valåmo i EiendomsMegler 1 i Sandnessjøen. 

(iSandnessjøen)

Det viser tall fra boligprisstatistikken til Eiendom Norge. Boligprisene i Nord-Norge er per oktober måned 5,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor og det tok i snitt 57 dager å selge en bolig, sier Valåmo i en pressemelding.

Per 1. november har meglerne hos EiendomsMegler 1 i Sandnessjøen solgt like mange boliger i år som vi gjorde i hele fjor.

– Det trodde jeg ikke skulle skje når Norge stengte ned 12. mars sier hun og fortsetter:

– I Sandnessjøen og omegn har boligmarkedet både i fjor og i år vært påvirket av hendelser som har skapt usikkerhet. Da tenker jeg selvfølgelig først og fremst på koronapandemien, men også spørsmålene rundt Aker Solutions, som heldigvis valgte å fortsette, og ikke minst usikkerheten som skapes av debatten rundt sykehuset. Alt dette er elementer som raskt kan gjøre at folk er avventende til å investere i eiendom, fortsetter Valåmo.

Les også

Lotte (28) er nyansatt, mens Marita (34) er nyutdannet megler i Sandnessjøen

Flere nye tilflyttere

Hun sier at mange har sittet på gjerdet og vært avventende til situasjoen i regionen. Men nå ser de at markedet begynner å ta seg opp, og det har vært god aktivitet gjennom korona-tiden siden mars.

– Folk er positive til utviklingen i næring og arbeidslivet og ønsker å bosette seg her. Og det er jo ikke så rart, når man ser hvor vakkert det er i Sandnessjøen, sier hun med et smil.

Mange av boligene som Valåmo og kollegaene har solgt i høst har vært til familier som har flyttet til byen.

– Det synes jeg er ekstra stas, for vi trenger jo flere helgelendinger, sier hun.

Les også

Solgt for over 6 mil­li­o­ner: – Det er den dy­res­te ei­en­dom­men jeg har solgt

Færre boliger til salgs

Totalmarkedet i Sandnessjøen og omegn har økt hittil i 2020. Det betyr at det totalt sett har vært omsatt flere boliger i år i markedet, enn på samme tid i fjor. Og aktiviteten ser ut til å vedvare, opplyser megleren.

– Jeg har flere visninger både denne og i neste uke, der jeg har booket inn både fire og fem interessenter, så det er fortsatt god aktivitet sier Valåmo og fortsetter:

– Men ser vi på tilbudssiden, så er det lagt ut færre boliger for salg i år sett opp i mot samme tid i fjor. Og det merker vi også på presset på de boligene vi har lagt ut. Det er selvfølgelig ikke alle som selges over takst, og noen selges også litt under, men vi har hatt svært mange budrunder i løpet av høsten, der boligene er solgt både 300 og helt opp til 700-tusen over prisantydning. Fortrinnsvis var dette på eneboliger og tomannsboliger. Totalt sett er det slik at ca. halvparten selges under og halvparten selges over prisantydning. Slik var det ikke i fjor høst, sier hun.

Forventer prisdupp i desember

– Nå helt på slutten av året forventes det at boligprisene kommer til å gå litt ned. Det er en helt normal trend og det skjer hvert eneste år i hele landet. For de som er på boligjakt kan det gi muligheter. For er man på hugget, og alt ligger til rette for det, så kan man gjøre seg en god handel i desember. Men megleren er klokkeklar på at det vil snu igjen like over nyåret.

– Vi har flere boliger som kommer ut for salg like over nyttår. Når jeg ser på markedet som helhet, er det ingen av drivere i markedet (renta, arbeidsledighet, byggetakt osv.) som skulle tilsi noe annet enn prisvekst både i Nord-Norge og i Sandnessjøen og omegn også i 2021. Jokeren i bildet er pandemien selvfølgelig. Men med gode tiltak og at vi alle bidrar, håper jeg myndighetene snart får kontroll igjen, sier hun avslutningsvis.

Les også

Alstahaug og Vefsn på topp tre av Nordlands dyreste kommuner – sjekk lista her

Kommentarer til denne saken