Kjesti har arbeidet som prest i Hattfjelldal tidligere, fra 2015 til 2017, og hun tok over etter sokneprest Per Arne Engdal.

– Jeg har bare gode minner fra disse årene, sier Kjersti som nå skal flytte inn i prestegården.

Tidligere i høst organiserte menigheten en innsamling av alt fra vannkoker, seng og kaffetrakter til mikrobølgeovn, bestikk og oppvaskmaskin.

– Det er helt fantastisk hvordan de stiller opp. Jeg kommer til et fantastisk sted med flotte mennesker, sier 58-åringen som bor i Trøgstad sammen med katten Ezekiel. Snart pakker hun bilen og kjører oppover.

Forfatter av to bøker

At Kjersti har blitt forfatter er ikke så godt kjent, men i løpet av de siste årene har hun gitt ut to bøker.

– Jeg har gitt ut min andre bok nå i høst. I fjor ga jeg ut «Alle skruer løs», og i år kommer «En fabelaktig andaktsbok», sier hun.

– Jeg visste ikke at jeg var forfatter før jeg i 2019 ga ut en samling små historier, noveller, allegorier eller prosadikt. Og som tittelen «Alle skruer løs» forteller er det en bok om hvor forskjellige vi er. Hvordan vi ser forskjellig på livet, og hvordan vi noen ganger må streve litt for å komme ut av en lei situasjon.

Annerledes andaktsbok

I høst kom andaktsboken «En fabelaktig andaktsbok».

Det er ingen tvil om at Kjersti har god erfaring med å formidle historie. Hun har vokst opp som misjonærbarn i Etiopia og Kenya, og kaller seg gjerne tverrkulturell.

Nå har hun samlet mange bibelhistorier i ny språkdrakt, og brukt egne erfaringer og historier som grunnlag.

– Jeg har hentet historiene fra Bibelen, noen ganger direkte, andre ganger indirekte. Jeg har brukt bibelhistorien som bakgrunn, men forsøkt å tenke meg hvordan det var å være mennesker som opplevde dette. Selvfølgelig henter jeg også ting fra mitt eget liv, for eksempel i historien om Maria. Hun måtte også legge et barn i grava, det er noe av det verste man kan oppleve, og jeg snakker jo ut fra egen erfaring.

Den gamle stavens historie

Den første andakten i boka heter «Den gamle stavens historie». Bibelteksten som er utgangspunktet for denne er Lukas 2, 15-20

«La oss gå in til Betlehem for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort for oss». «Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lile barnet som lå i krybben. Da de fikk se ham fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet. Alle som hørte undret seg over det gjeterne fortalte. Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte.»

Kjersti har brukt denne teksten og skriver om staven til gjeteren Josva, en av gjeterne som fant det lille barnet i krybben. Her er et lite utdrag:

«Det var en gjeter som skar meg av en hasselbusk. Han trengte støtte og hjelp når han skulle passe sauene i åsene utenfor Betlehem. Jeg var viktig for ham. Noen ganger lente han seg på meg når han skulle hvile i solsteken midt på dagen. Han brukte meg under hodet om natta for å holde utøy unna ørene, og han brukte meg til å jage vekk både bjørn og løver når de forsøkte å ta sauene hans.»

«Josva tok med seg de andre gjeterne og gikk inn til byen. De fant et lite barn. Det så helt vanlig ut så vidt jeg kunne skjønne, men det var kanskje ikke helt vanlig at et nyfødt barn lå i høyet der dyra spiste. Josva sa til Josef, som var far til barnet i høyet, at han gjerne ville gi en gave til barnet, men han hadde ikke annet enn staven sin. Dermed ble jeg igjen i stallen da gjeterne gikk tilbake til sauene.»

«Jeg ble med Josef og den lille familien på flukten til Egypt, og senere tok han meg med til Nasaret. Gutten i høyet vokste til, og han fikk bruke meg når han skulle ut i åsene rundt Nasaret på tur. Jeg hadde opplevd mye allerede, og forstod at han var annerledes enn alle andre mennesker. Men han så helt vanlig ut.»

«Det var bare det at når han tok i meg - så kilte det. Og jeg er en trestav. Jeg var med mange steder; han gikk mye og snakket med mange. Noen var syke og fikk hjelp. Mange ville bare snakke. Jeg sto som regel i en krok da, men hørte jo det som ble sagt.»

«Du spør meg hvorfor jeg ikke er finere? Hvorfor skulle jeg være fin? Da ville jeg jo ikke kunne gjøre jobben jeg skal gjøre. Hvis jeg hadde vært gullforgylt og full av edelstener, ville ingen våge å lene seg på meg. Slik jeg er, kan jeg brukes. Nå eies jeg av en liten gjetergutt i Jordan. Han trenger meg når han skal lede sauene.»

FAKTA
«En fabelaktig andaktsbok»
Forfatter Kjersti Marken, Publicia forlag 2020
Boka finnes både innbundet mellom to permer og som E-bok. Den kommer også som lydbok om en stund.
Det er 20 fortellinger i boka, med titler som «Den gamle stavens historie», «En adventsfabel», «En annerledes skapelsesfortelling – fortellingen om kongen som hadde så god fantasi», «Med klover og fire ben til Betlehem – eselets fortelling» og «Vikingskipslappen».