Beregninger fra SINTEF viser at husholdninger som bytter gamle ovner med nye ovner, reduserer svevestøvutslippet med opp mot 86 prosent. Derfor er det nå på tide å forby bruken av gamle ovner for å redusere svevestøv, mener både bransjen selv og Naturvernforbundet.

Åpen peis

Morten Seljeskog i SINTEF forklarer at forskjellen er stor, både fordi nye ovner forbrenner langt mer av partiklene som utvikles når det fyres, og fordi nye ovner er langt mer effektive enn de gamle.

Forskjellen mellom åpen peis og en moderne ovn er enda høyere – 96 prosent.

Også utslippet av de aller minste og farligste partiklene (PM 2,5) reduseres til en tidel. Forklaringen er at nye ildsteder forbrenner mer av partiklene. Samtidig produserer moderne ovner langt mer energi per vedkubbe.

– Gammel teknologi er langt mer forurensende enn ny teknologi, sier Seljeskog.

Støtter forbud

Seljeskog støtter restriksjoner mot fyring i gamle ovner.

Naturvernforbundet mener det er riktig med en forbudslinje i byer og tettbebygde strøk som plages av helseskadelig luft, og mener også at kravene til nye ovner må skjerpes.

– Vi mener at det må forbud til for å få fortgang på utskiftingen. Vi ser at støtteordninger som enkelte kommuner har innført, fungerer et stykke på vei, men hittil har det gått for sakte, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. (ANB-NTB)