Smuglet våpen, ble torturert og kjempet for Norge

Hedret: Fredag fikk Arne Fjelldalselv og Odd Dyrnes Regjeringens minnemedalje 2015 for sin innsats under 2. Verdenskrig.
Foto: Helle Estensen

Hedret: Fredag fikk Arne Fjelldalselv og Odd Dyrnes Regjeringens minnemedalje 2015 for sin innsats under 2. Verdenskrig. Foto: Helle Estensen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Fredag møtte ordfører Johnny Hansen, slekt og venner opp på Velfjord Aldersheim for å hylle de to veteranene.

– Det er med stor ære jeg står her og kan få tildele Regjeringens minnemedalje 2015 til Arne Fjelldalselv og Odd Iversen, sa ordføreren før han fortalte litt om historien til de to krigsveteranene.

Harde forhør

– Arne Fjelldalselv ble angitt på mistanke om et våpenlager i grenda Graven i Velfjord, og deretter arrestert av tyskerne 21.02.1943 bare 16 år gammel.

Han ble utsatt for harde forhør av tyskerne i Brønnøysund og deretter sendt via Mosjøen til Vollan fengsel i Trondheim. Etter ytterligere forhør på Vollan, ble han sendt til Falstad. Han kom dit i mars 1943, og ble senere sendt på Anleggsarbeid på Værnes, i Trondheim, og på kanonbatteriet på Seines sør for Bodø. Arne Fjelldalselv ble frigitt 11.03.44.

Arne er en stillfarende og beskjeden kar, og har aldri framhevet seg sjøl på noen måte. Arne deltok ikke i militære aksjoner, men representerer en av dem som får medalje for sivil motstand og rak holdning i en vanskelig og uoversiktlig tid, og han utholdt stor store fysiske og psykiske belastninger tross sin unge alder, og deltok på denne måte med kraft i viljekampen, fortalte ordfører Johnny Hansen en lydhør forsamling.

Advart av lensmann

Ordføreren fortalte følgende om Odd Dyrnes:

– Odd Dyrnes var aktiv i lokalt motstandsarbeid i Velfjordområdet og på helgelandskysten, og ble i september 1944 av lensmann Bosnes i Tjøtta, rådet til straks å forlate landet da han var i Tyskernes søkelys.

Odd Dyrnes rømte da opp gjennom Simskaret i Børgefjell, og videre over grensen til Sverige, og fikk commando – opplæring der. Han gikk inn i commandogruppa Coton, med løytnant Arne Hegstad som leder, og ble forlagt på svensk side like øst for Hattfjelldal. Bygningen de brukte var en nedlagt sameskole kalt Atostugan, og står den dag i dag. Gruppa var på i alt 15 mann, og hadde som mål å sabotere blant annet Nordlandsbanen. Det ble foretatt sprengninger ved Majavatn og Sefrivatn. Trygve Brunsell, en av medlemmene i gruppa, har i heftet «Coton, Kompani Linges gruppe, Et tilbakeblikk», utgitt av Helgeland Historielag 1970, dokumentert mye av aktiviteten. En annen av gruppas medlemmer har dokumentert aktiviteten gjennom sin dagbok som i 2014 ble utgitt av foreningen Oladalens venner med tittel: «Løytnant Lorentz Langås forteller-».

8. mai 1945 gikk Coton inn i Norge via Hattfjelldal og til Mosjøen, hvor gruppa deltok i opprydding og jakt på rømte gestapister. St. Hansdagen, 24. juni 2015 var det akkurat 70 år siden Odd hengte bort uniformen. Etter det Odd har fortalt, var han yngstemann i commandogruppa, og er nå eneste gjenlevende av dem som var med i Coton.

Felles kamp

– Odd og Arne deltok begge i viljekampen, en kamp der grunnleggende, humane verdier sto på spill. Kampen sto om diktatur kontra demokrati, barbari mot sivilisasjon, rett mot urett.

Vi som lever i dag blir ved denne anledning minnet om at dette er en kamp vi alle, – alltid -, har plikt til å stå opp for, og en kamp som hver dag, med styrke, må kjempes videre, sa ordføreren.

De to hovedpersonene på Velfjord Aldersheim fredag var nokså ordknappe.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg har ikke peiling. Det er klart jeg setter pris på å få medaljen, det er jo ikke lite det, mente Fjelldalselv før medaljen ble delt ut.

Om det som skjedde under krigen kommenterte han slik:

– Jeg var ikke gamle karen da jeg ble tatt av tyskerne. Bare 15 år. Jeg fikk mye bank under fangenskapet. Hadde jeg vært 20 år den gangen, hadde jeg ikke sittet her i dag. For da ville jeg ikke ha godtatt å ta imot så mye bank, men det ville ha kostet meg livet, sa Fjelldalselv.

Odd Dyrnes mener det ikke er så mye å snakke om.

– Det er mye å gå i reprise på etter et langt liv. Ikke alt har vært en solskinnshistorie.

Artikkeltags