I fjor ble det samlet inn 50.000 kroner i kontanter i tillegg til det som ble gitt via vipps og kontonummer til Demensaksjonen. Inntektene går hovedsakelig til forsking, men noe går også til hovedforeninga slik at lokallag kan søke om midler. Demensforeningen i Mosjøen har aktiviteter, kafe for dem som bor på sykehjem og turer for dem som bor hjemme i tillegg til temamøter.

Nå er et nytt kull med valgfagselever klare til å gå innsamlingsaksjon i Mosjøen. Til sammen ca. 60 elever i 8., 9., og 10. klasse gå med bøsser torsdag ettermiddag og kveld.

– Vi vil gjøre hverdagen bedre for dem som har demens, og er veldig glade for at vi kan hjelpe andre, sier Malin Tverå Svendsen.

Før innsamlingsaksjonen har elevene hatt besøk fra den lokale demensforeninga.

– Vi har lært om hvordan de har det og hvordan de blir behandlet, sier Svendsen.

– Vi lærte også om hvordan det påvirker de som får det. Det er fint å samle inn penger til en god sak. Vi vil gjøre folk glad, og vise respekt ovenfor de som har demens, sier Elisabeth Olsen Lian.

– Vi vil hjelpe de som ikke husker, sier Anette Grønvik.

Flere av elevene har opplevd å kjenne eller ha kjent noen som har demens.

– Bestemor hadde demens før hun døde. Hun glemte mye, og spurte hver gang etter hvor små vi ungene var, sier Julie Øien Aune.

I valgfaget «Innsats for andre» er det også flere som jobber jevnlig på arbeidsplasser hvor de er mye i kontakt med folk, for eksempel barnehage og sykehjem.

– Jeg har jobbet på demensavdeling. Der er det noen pasienter som gjentar seg selv veldig mye på kort tid, og det kan være slitsomt, sier Lian.

Nå ønsker elevene å bli godt mottatt og håper vefsningene åpner døra og gir penger.

– Vi håper folk skjønner hva de gir til og at det ikke skader å putte på en 20-kroning, sier Svendsen.

Elevene skal gå både på Olderskog, i sentrum, på Skjervengan, i Kulstadlia og i Åsen. De skal to eller tre sammen.

– Elevene er kjempeflinke som gjør dette. De som gikk i fjor samlet inn mye, sier leder i demensforeninga, Turid Myrnes Olaussen.

– Vi var veldig fornøyd med resultatene i fjor, og da var det bare 20 som gikk. De ble så godt tatt imot i fjor, og det håper vi de blir nå også, sier Kari Aufles, en av lærerne i «Innsats for andre».