Synderen var fyringsolje

Fyringsolje: Et stort hull i bakken ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen viser der tanken lå. Nå skal massene rundt tanken analyseres for å finne ut om de må skiftes ut.  Foto: Per Vikan

Fyringsolje: Et stort hull i bakken ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen viser der tanken lå. Nå skal massene rundt tanken analyseres for å finne ut om de må skiftes ut. Foto: Per Vikan

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I høst har mysteriet med oljesøl og stank av olje fra elva Skjerva i Mosjøen opptatt naboene. Nå er synderen funnet.

DEL

Politiet i Mosjøen og Vefsn kommune har fått mange meldinger fra forbipasserende som varslet om oljesøl i Skjerva.

Det hele startet i slutten av oktober, og det har vært en intens jakt på synderen.

– Måtte teste

Det kom olje- eller dieselsøl fra pumpestasjonen overfor rundkjøringa på Nyrud. Dette er en pumpestasjon for overflatevann.

– Vi måtte teste med farge i rørene for å finne hvilken vei denne forurensinga kom. Etter hvert klarte vi å avdekke at det kom fra Mosjøen videregående skole, men vi måtte bruke en uke med testing, sier Oddleif Øfeldt ved teknisk drift i Vefsn kommune.

– Det var en oljetank som var synderen, og da vi ga beskjed reagerte skolen med en gang. De skal ha ros for at de fjernet tanken med en gang, og dette arbeidet var de ferdig med torsdag denne uka, sier Øfeldt.

Inn i dreneringa

– Lekkasjen på oljetanken var så stor at det ble mye fyringsolje i systemet. Den fulgte dreneringa rundt bygningene og havnet i rørsystemet langs Sikmovegen. Derfra er det strake veien til pumpestasjonen ved rundkjøringa på Nyrud, sier Øfeldt som skal ta prøver av massene rundt tanken.

– Nå skal vi ta prøver av massene som er gravd opp, og også omkringliggende masser. Vi må se på om de skal fjernes eller kan brukes på nytt, sier han.

Når det gjelder videre oljesøl i Skjerva kan ikke Øfeldt garantere at det er slutt.

– Vi vet ikke hvor mye som ligger i grunnen og til slutt kommer ut, men det vil selvsagt avta, sier han.

Over 10.000 liter

Rektor Kurt Henriksen ved skolen kan bekrefte at det var en tank med fyringsolje som var lekk.

– Tanken tar godt over 10.000 liter, og vi tømte den straks vi fikk beskjed. Ingen vet hvor mye som har lekket ut. Vi har fylt fyringsoljen på andre tanker som vi har, og det skaper ikke problem for skolen at vi har tatt denne ut av drift. Nå er det viktig å ordne opp i dette, sier han.

Artikkeltags