Ber påsketuristene ha fokus på mer enn pølser og kvikk lunsj: - På fjellet kan det bli skjebnesvangert

Tall fra Finans Norge viser at det gjennomsnittlig brenner i rundt 1000 fritidsboliger i Norge per år. (Foto: Jon Olav Andersen)

Tall fra Finans Norge viser at det gjennomsnittlig brenner i rundt 1000 fritidsboliger i Norge per år. (Foto: Jon Olav Andersen)

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

En undersøkelse foretatt av Norsk brannvernforening i samarbeid med Tryg i 2016, viser at rundt 8.000 hytter i Norge ikke har røykvarsler, og hele 15.000 hytter mangler slokkeutstyr. Gjennomsnittlig brenner det i rundt 1000 fritidsboliger i Norge per år, og varabrannsjef i Vefsn brann og redning, Sture Larssen, ber hytte- og campingvogneierne om å ha fokus på brannsikkerhet.

– Nesten halvparten av alle nordmenn drar på hytta eller til campingvogna i påskeferien, og et tilbakevendende problem er at altfor mange ikke har fokus på at røykvarslere eller slukkeutstyret er i orden. Det er ingen tvil om at de fleste av alle brannene i fritidsboliger kunne vært unngått, sier Larssen.

– Jeg mener at om vi ikke tenker mer over dette, tenker vi ikke på egen sikkerhet heller.

Sjekk først

Larssen mener det første man bør gjøre når man kommer fram, er å sjekke at alt er som det skal være, også før man fyrer i ovnen.

– Det har gjerne gått lang tid siden man var på hytta sist, og en røykvarsler som begynner å gå tom for strøm gir bare beskjed i 1–2 uker. Etter det blir det stille, og sjekker man ikke at batteriet virker har man ingen anelse om at røykvarsleren er ute av funksjon, sier Larssen.

Mindre vedlikehold på fyringsanlegget på hytta gjør samtidig faren for en pipebrann langt større, mens de som bruker gass bes om å sjekke utstyret jevnlig på grunn av eksplosjonsfaren.

– Det blir gjerne til at man sprengfyrer i det man kommer fram, og er pipa full av sot eller i dårlig forfatning kan det føre til pipebrann. På fjellet kan det bli skjebnesvangert, advarer Larssen.

Lang utrykningstid

Om uhellet først skulle være ut, vil det for brannvesenet i mange tilfeller være vanskelig å ta seg fram til brannstedet i tide. Ifølge Larssen blir man mer eller mindre overlatt til seg selv.

– Det er mange fritidsboliger som ikke ligger langs veien, og derfor er det så viktig å ta sin forholdsregler så man unngår å havne i en slik situasjon. Det handler egentlig bare om å ha sikkerhetsaspektet litt i bakhodet, og ikke bare fokusere på kvikk lunsj, appelsiner og pølser. sier Larssen som kommer med en siste oppfordring.

– I påska er det i tillegg en utbredt bruk av levende lys, noe vi vet utgjør en brannfare. Kanskje kan batteridrevne lys være en løsning i stedet?

Sjekklista

Tryg Forsikring og Norsk brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:

  • Test røykvarsleren hver gang du tar hytta i bruk.
  • Gå aldri fra levende lys.
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
  • Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.
  • Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.
  • Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.
  • Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslokkeutstyr.
  • Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldende regelverk.
  • Sjekk skorstein og ildsted. Fei skorstein etter behov.

Artikkeltags