Usikker på oppstart: - Vi har ennå en vei å gå til det er matsentral her

Enhetsleder for folkehelse, Anne Marit Almås Marken forklarer at selv om kommunen jobber med matsentral, er det ikke like rundt hjørnet.

Enhetsleder for folkehelse, Anne Marit Almås Marken forklarer at selv om kommunen jobber med matsentral, er det ikke like rundt hjørnet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Enhetsleder for folkehelse, Anne Marit Almås Marken har fått mange henvendelser etter at Helgelendingen omtalte arbeidet for å få matsentral hit.

DEL

Marken har blitt kontaktet både av frivillige, matleverandører og de som eier matsentralen-konseptet etter at hun og andre fortalte om at Vefsn kommune i samarbeid med Røde Kors jobber med å få til en matsentral i Mosjøen.

– Det virker som det er mer avklart i den artikkelen, enn det er. Vi har utredet at det er matdistributører som kaster mat, og personer som har behov for et slikt tilbud. Røde Kors har tatt på seg å eie prosjektet i Vefsn, sier Marken.

Utredningen startet etter at Vefsn SV kom med et forslag om matsentral i desembermøtet i kommunestyret i fjor. Foreløpig kan ikke Marken si noe om når en matsentral kan komme i stand i Mosjøen, selv om kommunen jobber med å få dette til.

– Det er mye praktisk som må på plass, og vi har ennå en vei å gå til det er matsentral her. Matsentral er et nasjonalt konsept som det er patent på å kalle det, og det er vi klar over, men vi har ikke kommet så langt at vi har søkt om det ennå. Vi må også ha på plass et system for at maten fra butikkene og Paul Nygård kan hentes, enten mellomlagres eller kjøres rett til et sted hvor alle kan få utkjørt eller hente det selv. For å få til det trenger vi en del frivillige, og det har vi ikke ennå. Det er vanskelig å si noe om når det er på plass, for Røde Kors har mange andre prosjekter, og dette er oppgaver folk gjør i tillegg til jobb. Hadde det vært det offentlige som skulle stå for dette kunne vi sagt mer om når, forklarer hun.

I tillegg til Røde Kors har hun vært i kontakt med sanitetsforeningen, men det var i kartleggingsfasen.

– Sanitetsforeningen skal ikke være med på å organisere selve matsentralen når det kommer i gang, men jeg var i kontakt med dem i prosessen for å høre om de kjente til at det var behov for et slikt tilbud i Mosjøen, sier hun.

Marken understreker at når matsentral-tilbudet kommer på plass, er det for alle.

– De beste folkehelsetiltakene er de som er universelle. Det er viktig at folk vet at de kan bruke dette, sier hun.

Artikkeltags