Gå til sidens hovedinnhold

Det gjenstår et par millioner kroner - men snart kan Bjørnar hilse sherpaene velkommen i Øyfjellet

Artikkelen er over 3 år gammel

Vefsn kommune vil overta eierskapet til «Helgelandstrappa» fra Øya til Øyfjellet i Mosjøen. Byggestart kan bli om to uker.

– Vi håper at sherpaene kan begynne på trappa 2. mai, i så fall helt nederst i Trongskardet. Tidspunktet avhenger av to faktorer: Værforholdene, og av om kommunen sier ja til å overta eierskapet til trappa. Men vi er klar for å ta imot sherpaarbeiderne, og har også sikret innlosjering. De skal bo ved siden av den såkalte «Skaugum»- bygningen på Nervollan, sier prosjektleder Bjørnar Nyland i Foreningen til Mosjøens forskjønnelse.

Onsdag skal Vefsn formannskap si ja eller nei til at kommunen overtar eierskapet til den sherpatrappa som er planlagt fra sjøen på Øya og opp til øyfjellvarden, 818 meter over havet. Trappa skal bygges av sherpaer fra Nepal som er ansatt i firmaet «Stibyggjaren AS» med Geir Vetti fra Skjolden i Sogn i ledelsen. Vettis sherpaer har bygget over 100 trapper i den norske fjellheimen.

Det er Foreningen til Mosjøens forskjønnelse som har tatt initiativet, og som jobber med å skaffe penger til prosjektet.

Etter søknad fra foreningen om momskompensasjon innstiller nå rådmannen på at kommunen overtar eierskapet.

Folkehelse

Økonomisjef Asle Gammeli er svært positiv.

– Kommunen får momsrefusjon dersom vi eier trappa, på samme måte som i forbindelse med lysløyper og en del andre anlegg. Dersom vi overtar eierskapet, så står vi samtidig ansvarlig for å drive og vedlikeholde trappa. Trappa vil etter all sannsynlighet øker den generelle folkehelsa. Personlig mener jeg at trappa framstår som et kjempeprosjekt. Jeg tror trappa vil bli brukt mye, både av innbyggere i Vefsn og av turister, sier Gammeli.

Han legger til at kommunen vurderer faren for ras og dermed skader på trappa som minimal.

– Trappa vil neppe utløse store vedlikeholdsutgifter, skriver rådmannen i saksframlegget.

Trappa er kostnadsberegnet til 4,7 millioner kroner. Momsrefusjonen utgjør omkring 900.000 kroner.

Kostnaden med å bygge trappa ligger fullt og helt på skuldrene til prosjektgruppa i Foreningen til Mosjøens forskjønnelse.

Over to millioner

Bjørnar Nyland opplyser at det så langt har kommet inn 2,2 millioner kroner til prosjektet.

– Vi har solgt trappetrinn for 350.000 kroner. Helgeland Sparebank og sparebankstiftelsen har donert til sammen 1,5 millioner. Vi har også fått penger fra Sparebank 1. Vi har for øvrig fått 10.000 kroner fra eiendomsutvikler Tore Larssen. Vi venter nå på svar på tre søknader til Alcoa, Extrastiftelsen og Grong Sparebank. Det er klart at momsrefusjon utgjør en god del av totalsummen. Vi føler oss trygge på at vi får inn hele beløpet dersom vi får momskompensasjon, sier Nyland.

Kommentarer til denne saken