Dronningbesøket: Havna er koplet inn, håper å ha et programforslag klart i april

PLATÅ: Ei kommunal gravemaskin er i sving nederst i Helgelandstrappa.

PLATÅ: Ei kommunal gravemaskin er i sving nederst i Helgelandstrappa. Foto:

En arbeidsgruppeskal lage et program for dronningbesøket i Mosjøen 6. juli. Programinnholdet er inntil videre relativt uavklart og dessuten hemmeligholdt, men det er på det reine at Helgeland Havn IKS er koplet inn i saken.

DEL

6. juli skal som tidligere omtalt Dronning Sonja åpne Helgelandstrappa og besøke Festspillene på Helgeland.

Kommunen har etablert en arbeidsgruppe som jobber med å lande et forslag til program for det kongelige besøket. Kontaktpunktet for kommunen er Fylkesmannen i Nordland, som på sin side skal koordinere programmet med Kongehuset.

Galleria, festspill, kommune, arrangørselskap og trappefolk

Gruppa består av ordfører Jann-Arne Løvdahl, Lene Øksendal fra teknisk etat, kulturskolerektor Marit Thrana, Bjørnar Nyland fra Helgelandstrappa, havnesjef Kurt Jessen Johansson i Helgeland Havn IKS, Trond Wika fra Festspillene på Helgeland, representant fra arrangørselskapet Helgeland Event og representanter fra Galleria kunstfestival.

– Vi håper å ha et programforslag klart en gang i april. Forslaget må godkjennes av Kongehuset via Fylkesmannen, sier formannskapssekretær Rigmor Jenssen Leknes.

Hun poengterer at kommunen har fått beskjed fra Fylkesmannen om at alt vedrørende innholdet i programmet inntil videre ikke kan røpes for offentligheten.

Kongeskipet?

Havnesjef Kurt Jessen Johansson ønsker ikke å si om dronningen eventuelt skal seile inn Vefsnfjorden med kongeskipet.

– Jeg kan ikke si noe om programmet, men jeg kan bekrefte at vi er koplet inn som en del av gruppen som jobber med dronningbesøket. Lite er avklart per nå, sier Jessen Johansson.

Lager platå

Folk har kanskje lagt merke til at ei gravemaskin tidvis har vært i sving ved inngangen til Helgelandstrappa.

Bjørnar Nyland i Helgelandstrappa sier at maskina er kommunal og at den har startet et arbeid som går ut på å planere ut et område nederst i trappa.

– Vi lager et permanent platå som skal brukes også i seremonien når dronningen klipper snora som symboliserer åpningen av Helgelandstrappa. Vi skal etter hvert beslutte hvordan vi ønsker å ha det ved trappeinngangen, generelt. Vi planlegger å legge stein langs sidene av trappa helt nederst, delvis av visuelle årsaker, og delvis for å lede vann bort. Det planlegges jo også en bygning her. Mitt personlige ønske er at vi kan få bygget et lite amfi på venstre side av trappa, til bruk i undervisningeøyemed for klasser og andre. Men alt dette er ikke ferdig diskutert. Vi skal i møte med ordføreren i ettermiddag. Da står dronningprogrammet på agendaen, sier Nyland.

Trond Are Rasmussen i Helgeland Event sier at han venter på et svar om selskapet skal bistå i forbindelse med åpningsseremonien.

– Dersom vi skal bistå så skal vi lage et opplegg for publikum under dronningbesøket nederst i trappa, sier Rasmussen.

Artikkeltags