Vil finne framtidas industripolitikk: – Energi må brukes til å skape arbeidsplasser og bygge samfunn

INDUSTRIPOLITIKK: Tirsdag arrangerer Vefsn Ap debattmøte for å se på hvordan Arbeiderpartiet kan drive best mulig grønn industripolitikk.

INDUSTRIPOLITIKK: Tirsdag arrangerer Vefsn Ap debattmøte for å se på hvordan Arbeiderpartiet kan drive best mulig grønn industripolitikk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag arrangerer Vefsn Ap et debattmøte der tema er grønn industripolitikk.

DEL

– Spørsmålet er hva skal vi gjøre med krafta? Vi skal ha et debattmøte for å finne framtidas industripolitikk i Arbeiderpartiet, sier leder for Vefsn AP, Rune Krutå.

Han forteller at Espen Barth Eide, stortingsrepresentant, for Ap og tidligere statsråd, skal komme på møtet. I tillegg kommer Are Tomasgard fra LO og Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri.

– Må legge til rette

– Det som er viktig når man tenker på industripolitikk er bedriftenes behov. Politikken må være slik at industrien vil bli i Norge, og at de vil investere og bygge ny industri, sier Krutå, som nylig var i Spania, der Alcoa vurderer å legge ned to fabrikker. Han sier at forholdene der ikke er lagt god nok til rette for industrien.

– En stor årsak er at de har skyhøye kraftpriser, forklarer han.

Under debattmøtet ønsker Vefsn Ap-lederen at man skal ta debatten om hva man skal gjøre med krafta. Skal energi brukes som et eksportprodukt, eller skal det bygge samfunn og arbeidsplasser? Krutå selv er klar på eget synspunkt.

– Det er soleklart viktigst å bruke energi for å bygge arbeidsplasser og samfunn. Å skape mest mulig innad i landet. Vi taper mye om vi mister fabrikker og heller satser på å eksportere kraft. Det ser vi i alle samfunn. Tar man bort hjørnesteinsbedriften går store deler av lokalsamfunnet med i dragsuget, sier Krutå.

– Produktene lages uansett

– Verden har store behov for produktene vi lager, så det er bedre at de lages her enn andre steder i verden der det er dårligere, eller ikke-eksisterende miljøkrav. Ett sted blir det produsert uansett. Så må vi hele tiden lage ordninger som gjør at industrien her vil jobbe mot nullutslipp, legger han til.

Møtet i AP-regi er tirsdag kveld. Tidligere på dagen skal Espen Barth Eide besøke Alcoa.

– Da skal vi ta opp nettariffer som betyr økte utgifter for industrien. Det er greit å kunne ta opp problemetikk som er viktig for Alcoa når han er her, sier Rune Krutå, som også er leder for Mosjøen kjemiske arbeiderforening.

Artikkeltags