Høytrykk i kø: – De neste ti dager blir det sommerlig

Sommeren kommer over hele landet nå. Her fra Norddal kommune i Møre og Romsdal. 
Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Sommeren kommer over hele landet nå. Her fra Norddal kommune i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tre høytrykk gir varme og tørre dager i hele landet. Dette varer i hvert fall ut neste uke.

DEL

– Det er flere høytrykk som gir det varme været. Et ligger over Kolahalvøya nord i Russland, et over Storbritannia og et over Østersjø-området. Disse høytrykkene preger værsituasjonen, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Det som finnes av lavtrykk holder seg vest for Island og i en bane opp til Spitsbergen.

– Det skal litt til for å bryte opp værsituasjonen som nå har vart i mange uker. Høytrykket har kilt seg fast. Det er gunstig for dem som liker tørt og varmt vær, men ikke bra for skogbrannfaren og bøndene, sier han.

Tropisk storm

Meteorologen forklarer at vi er nødt til å få kraftigere vær ute i Atlanterhavet for at høytrykket skal brytes opp. Lavtrykket kommer gjerne som rester av gamle tropiske stormer eller orkaner. Sesongen begynner nå i juli, men er ikke på topp før i august og september.

– Vi må nok vente noen uker før vi får mer vanlig vestavær med lavtrykk. I helgen er det en tropisk storm utenfor østkysten av USA. Den beveger seg inn mot Europa i begynnelsen av neste uke, men stopper opp ved Island.

Varme i nord

I Troms og Finnmark blir det litt regnbyger på kysten neste uke, men varmt og fint og rundt 17–19 grader og opp til 25 grader noen av dagene. I indre strøk i Finnmark blir det varmt og tørt med over 20 grader.

Også Nordland får tørt og fint vær med unntak av noen sommerregnbyger i helgen. I kyststrøkene blir det mellom 15–20 grader, men langt varmere på lune steder.

– De neste ti dager blir det sommerlig, lover meteorologen.

Også Trøndelag og Vestlandet får en ganske lik værtype. I indre strøk blir det rundt 25 grader, på kysten der det er mer vind, og det er ventet rundt 20 grader.

- Klassisk julivær. Fint vær med sol, men så kan det komme noen byger.

- Renner bort

Det blir fortsatt varmt og tørt også på Sørlandet og Østlandet, men med mulighet for lokale regnbyger. På Østlandet kan temperaturene komme opp i 30 grader flere av dagene neste uke. Også på Hedmark og i Oppland kan det komme lokale byger som gir mye regn, men de er veldig lokale.

Det er tørt og varslet fare for skogbrann både på Vestlandet og i hele Sør-Norge i de strøkene som ikke har fått godt med lokalt regn. Det er fortsatt mulighet for lokale byger, men ifølge Fagerlid vil det trolig ikke hjelpe særlig.

– Det stor fare for at det kommer altfor mye på kort tid og at det renner bort og ikke trekker ned i jordsmonnet.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken