Tre farevarsler for hele Helgeland: - Hold dere unna fjellsider

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Varsom.no, NVE's skredvarslingstjeneste varsler om stor skredfare for Helgeland. Temperaturstigning og svært mye regn gir stor skredfare, skriver varsom.no. Nettsiden framhever fare for flakskred og løssnøskred, som typisk skjer henholdsvis i områder med opphopning av vann i/over lag i snødekket og i områder med ubunden snø.

Vaktleder hos snøskredvarslinga opplyser at det finnes fem nivå for snøskredvarsling.

– Nivå fem bruker vi kun i ekstreme tilfeller, så når vi nå varsler på nivå fire er det fordi det er stor sannsynlighet for at det blir store skred, sier Karsten Müller.

Han har klare råd til helgelendinger, da hele Helgeland er under farevarselet.

– I dag er det stor fare over hele Helgeland. Det er viktig å holde seg unna fjellsider, og spesielt fjellsider med mer enn 30 grader helling. De fleste skredene vil nok gå i dag, men det er fortsatt fare for skred søndag og mandag. Derfor opprettholder vi skredvarsel da også, men går ned til nivå tre, sier Müller.

Han anbefaler ikke friluftsliv i dag og de nærmeste dagene.

– Det er ikke noe turvær, det er fortsatt meldt stiv kuling og 30 millimeter nedbør flere steder, så det vil ikke bli noen fin skiopplevelse. Vi anbefaler folk å følge med på varsom.no for skredvarsling og sjekke trafikkmeldinger før dere skal ut og kjøre, sier Müller.

I tillegg varsler yr.no om flomfare gult nivå og jordskredfare gult nivå, begge deler for Nordland og Troms.

Artikkeltags