Vil du kalle opp ekstremværet etter svigers?

Det blåste friskt i Bodø sentrum lørdag formiddag da ekstremværet Ole traff land i februar i fjor. Arkivfoto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Det blåste friskt i Bodø sentrum lørdag formiddag da ekstremværet Ole traff land i februar i fjor. Arkivfoto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Vil du kalle opp det neste ekstremværet etter svigermor eller svigerfar? Nå har du sjansen, for meteorologene ber folk foreslå navn.

I 20 år har Meteorologisk institutt;http://met.no/Hva+skal+ekstremv%C3%A6rene+hete%3F+Kom+med+forslag%21.b7C_xdvMWd.ipsgitt navn til ekstremvær, men i forbindelse med instituttets 150-årsjubileum får alle lov til å bidra. Så langt har det kommet inn over 700 forslag. Navnet på svigermødre og ekskjærester er gjengangere, ifølge meteorologene.

Tomine er blant de innsendte forslagene;https://twitter.com/Meteorologene/status/699985492041932800, og slik begrunnes det: «Etter svigermor. Hun er mer ille enn noe vær vi har opplevd til nå». For forslaget Arild lyder begrunnelsen slik: «Fordi ekskjæresten min heter det». Ane foreslår sitt eget navn «fordi jeg er hissig».

Via nettside eller sosiale medier

Så langt i år har vi hatt ett ekstremvær, da Tor ga kraftig vind i en rekke fylker fra Trøndelag og sørover. Nå nærmere meteorologene seg slutten på alfabetet og er klare for å starte på nytt igjen.

Forslag kan sendes inn via en nettside;https://docs.google.com/forms/d/1BKoY67StHws3ijRQEZl7FwwgonHLteJ4hGosAjsv9tA/viewform?c=0&w=1eller ved å bruke emneknaggen #navngiekstremværene i sosiale medier.

Hvert ekstremvær får navn – jente- og guttenavn annenhver gang vekselvis i alfabetisk rekkefølge. Hensikten med navn er å gjøre kommunikasjonen mellom myndigheter og meteorologer lettere, slik at det ikke oppstår misforståelser. Navn med æ, ø eller å i seg brukes ikke, og de kan heller ikke begynne på q, w, x eller z. Dessuten unngås kongelige navn, eller navn som forbindes med kjente profiler.

Etter nyttårsorkanen

Ekstremvær defineres som vind eller nedbør så kraftig at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen. Også høy vannstand eller skredfare kan utløse ekstremvarsel. Det er dessuten av betydning at været berører et stort område, for eksempel et fylke.

Dagens varslingssystem for ekstremvær kom i stand etter orkanen i Møre og Romsdal nyttårshelgen 1991/1992. Få fikk med seg varselet som ble sendt ut før denne orkanen, og ingen beredskap ble satt i verk, noe som gjorde at ødeleggelsene ble store. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken