Vær obs på dette hvis du skal i fjellet

Frosne vinterdager: Storvasstind kneiser steil og blå over Bodømarka.
 Foto: Bjørn Erik Olsen

Frosne vinterdager: Storvasstind kneiser steil og blå over Bodømarka. Foto: Bjørn Erik Olsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I løpet av den siste uka har snø, minusgrader og strålende sol preget værbildet i Salten og Nordland. Lørdag gikk Hovedredningssentralen i Bodø ut på Twitter og meldte til folket at det fortsatt er betydelig skredfare i Nord-Norge, og kom med oppfordringen å planlegge deretter.

Kreves kunnskap

- Det er oppgitt at det flere steder i Nord-Norge er faregrad tre for snøskred, noe som vil si betydelig fare. Med andre ord må man være spesielt aktsom, sier redningsleder for Hovedredningssentralen i Bodø, Rune Danielsen.

Han sier at dersom noe med ski eller scooter skal ferdes i fjellet kreves det solid kunnskap, godt utstyr og evnen til å se hvor faren for skred kan være.

- Har man ikke kunnskapen det kreves bør man unngå å ferdes i fjellet, avslutter han.

Fokksnø og flakskred

- Det er moderat snøskredfare med lokalt ustabile forhold. Derfor ber vi folk være forsiktige med å bevege seg inn i skredterreng der snøen har lagt seg opp på grunn av vind, sier skredvarsler Birgit Rustad hos Varsom.no.

Rustad forteller at mye av terrenget i fjellet kan være trygt, men at væromslagene den siste uka har resultert i mye fersk, innblåst snø.

- På grunn av østlig og sør-østlig vind har snøen flyttet seg i motsatt himmelretning. Slik det ser ut nå kan fjellsidene som vender mot sørvest og nord har de mest ustabile forholdene. Så igjen ber vi folk være oppmerksomme i de vestlige og nordlige himmelretningene, sier hun.

5 viktige snøskredtips

1. Les snøskredvarselet for ditt område. Sett deg inn i hva de ulike faregradene og skredproblemene vil bety for din ferdsel i skredterreng.

2. Planlegg turen din hjemme - Legg opp til tur etter vær-og snøforhold, og etter din/gruppens kunnskapsnivå.

3. Følg med på de faretegnene på snøskred naturen gir deg: ferske skred, sprekker i snøoverflaten, drønn fra snødekket ved belastning.

4. Ha gode ferdselsrutiner - ferd i skredutsatte områder én og én eller hold god avstand til hverandre. Stopp / vent kun på trygge stoppesteder - på steder hvor du ikke kan løse ut skred og hvor du ikke kan bli tatt av skred ovenfra.

5. Kunne gjenkjenne snøskredutsatt terreng - hvor kan det gå skred, og hvor langt kan skredet gå?6.     Gjør alltid gjennomtenkte veivalg - still deg selv spørsmålet "hvorfor kan jeg ferdes her"?

Artikkeltags