Gå til sidens hovedinnhold

Observatører fra tidligere sovjetrepublikker skal overvåke valget i Mosjøen og Hattfjelldal

Artikkelen er over 3 år gammel

26 internasjonale valgobservatører kommer til Norge for å overvåke Stortingsvalget, og ett av teamene skal sjekke avstemning og opptelling i Mosjøen og i Hattfjelldal. 

- Demokratiske valg er under press fra krefter utenfra som vil påvirke. Regjeringens beslutning om å kreve manuell telling av alle stemmene i stortingsvalget viser at Norge også må være på vakt, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité i en pressemelding.

Datasikkerhet

Helsingforskomiteen inviterer internasjonale eksperter for å se til at alt går riktig for seg på valgdagen. De fleste observatørene som kommer fra tidligere sovjetrepublikker følger stemmegivning og opptelling fra Kirkenes i nord til Arendal i sør.

- Jeg tror ikke vi vil komme over ulovlige metoder for å påvirke valgresultatet, men datasikkerhet blir et viktig tema for valgobservasjonen, sier Olga Kotsjuruba fra Ukraina. Hun er med i den internasjonale delegasjonen fra i alt ti land.

Marina Tsjufarina fra Russland mener det er interessant å observere valg i et land som er rangert på topp på demokratiindeksen:

- Jeg vil være spesielt oppmerksom på selve stemmegivningen og hva som gjøres for å unngå forfalskninger, sier Tsjufarina

Fjerde gang

Det er fjerde gang internasjonale observatører deltar med et kritisk blikk på hvordan valg gjennomføres i Norge. Ordningen støttes økonomisk av Utenriksdepartementet. Alle observatørene er valgt ut på bakgrunn av erfaring og innsats for demokratiet i egne hjemland. Kritikk fra observatører i 2005-valget førte til lovendring og krav om at alle må vise legitimasjon når de skal stemme. Etter 2013-valget ble fristen for å telle forhåndsstemmer forlenget, etter at observatører påpekte lang reisevei blant annet i Finnmark.

- Selv om det aller meste går riktig for seg i norske valg, så viser erfaringene at internasjonale observatører gir oss en nyttig korreks, sier Engesland. Han presenterer konklusjonene fra valgobservasjonen dagen etter valget, den 12. september,

Norgesturne

De 26 internasjonale valgobservatørene dekker både stortingsvalget og sametingsvalget og besøker 13 kommuner: Arendal, Austevoll, Bergen, Drammen, Bærum, Oslo, Hattfjelldal, Mosjøen, Bodø, Porsanger, Kirkenes og Karasjok og Alta.

Valgobservatørene er valgt ut av European Platform for Democratic Elections (EPDE), som jobber for å styrke nasjonal overvåkning av valg i Øst-Europa gjennom valgobservasjon og erfaringsutveksling.

Helsingforskomiteen er medlem av EPDE.

Helsingforskomiteen

Arbeider for at menneskerettighetene skal respekteres og omsettes i praktisk handling

Overvåker, rapporterer, underviser og gir demokratistøtte til lokale sivilsamfunnsaktører/aktivister

Er en ikke-statlig non-profit organisasjon med fokus på tidligere Sovjetstater og Vest-Balkan

 

Kommentarer til denne saken