Gå til sidens hovedinnhold

Må møte i retten tiltalt for å ha oppbevart flere millioner overgrepsbilder av barn

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet og Kripos har ikke rukket å gå gjennom mer enn 70 prosent av beslaget. Men nå må en 65-åring møte i retten tiltalt for å ha oppbevart flere millioner bilder av barn som enten blir misbrukt eller framstilt i seksualiserte situasjoner.

Mandag starter rettssaken i Ofoten tingrett etter det politiet flere ganger har karakterisert som tidenes største enkeltbeslag av overgrepsmateriale i Norge.

Den tiltalte 65-åringen var en offentlig ansatt i en lederstilling i en kommune i Troms. Da beslaget ble gjort i desember 2014, var han under etterforskning for økonomisk utroskap og bedrageri.

Nesten to år senere slår politiet fast at datamaskinene, harddiskene og minnepennene som ble beslaglagt i tiltaltes hjem, inneholdt formidable 26 millioner bilder og filmer.

– Vi har så langt identifisert 11 millioner bilder og 56.000 filmer som enten viser overgrep mot barn eller framstiller barn i seksualiserte situasjoner, sier politiadvokat Mona Madsen til NTB.

– Tendensiøs

Hun er aktor i saken der statsadvokaten i Nordland valgte å ta ut tiltale før gjennomgangen av det enorme materialet er ferdig. Av tiltalen går det fram at det er mange kopier i materialet som etter dataanalyse er karakterisert som straffbart. 2,3 millioner av bildene er unike.

– Derfor blir framstillingen av omfanget fra politiets side tendensiøst. Det er mange kopier her, sier 65-åringens forsvarer, Egil Malm, til NTB.

Mannen er også tiltalt for underslag og forfalskning. Ifølge tiltalen skal han ha handlet datautstyr og elektronikk for til sammen 1,3 millioner kroner som er belastet arbeidsgiveren, men brukt til private formål.

Erkjenner straffskyld

Ifølge forsvareren vil mannen erkjenne straffskyld for det «aller meste» av forholdene i tiltalene, men også kreve strafferabatt for den lange tiden etterforskningen har tatt. Strafferammen for oppbevaring av overgrepsmateriale er tre års fengsel.

Politiadvokat Mona Madsen sier den enorme datamengden har vært utfordrende å analysere.

– Vi har valgt å ta ut tiltale nå, fordi det er så store mengder. Også det resterende materialet vil bli gjennomgått. Da vil vi se om det er mulig å identifisere nye straffbare forhold, eller om det er mulig å finne fram til nye ofre, men også se om noe tyder på at tiltalte selv har begått overgrep, sier Madsen.

200.000 gigabyte

Så langt er det ikke noe som tyder på at 65-åringen selv har begått overgrep. Politiet har tidligere opplyst at materialet viser overgrep mot barn helt ned i 6-7 årsalderen.

Lagringsmediene som ble beslaglagt hjemme hos tiltalte inneholdt 200 terabyte, eller 200.000 gigabyte med informasjon.

– Vi har fått hjelp av Kripos og brukt deres datasystemer for å kategorisere materialet. Da klarer vi også å matche innholdet opp mot Europol og Interpols databaser. På den måten slipper vi å se manuelt på alt, sier politiadvokaten. (©NTB)

Kommentarer til denne saken