Gå til sidens hovedinnhold

Kreative elever etter refleksaksjon: Foreslår å lage reflekskjole, reflekskrone og rumperefleks

Artikkelen er over 3 år gammel

– Selv om du ser bilen, betyr ikke det at bilen ser deg.

Det var budskapet fra Frode Johansen i Statens vegvesen til andreklassinger i Vefsn, Grane og Hattfjelldal som har vært ute på refleksaksjon.

Tirsdag var det elever fra Olderskog skole sin tur til å bli med buss til Laksforsen, for å selv erfare hvor vanskelig det kan være, å se og bli sett, ute i mørket.

Frode Johansen fortalte og viste andreklassingene hvor dårlig fotgjengere synes ute i mørket uten refleks sammenliknet med refleks.

Det ble demonstrert forskjellen ved å gå kledd i refleks, lyse klær og mørke klær. Elevene fikk selv bedømme hva som er best, og de var ikke i tvil: Bruk refleks!

Usynlig uten refleks

Skolebarna fikk også leke bussjåfør der oppdraget var å rope stopp når de så en potensielt farlig situasjon. Her kom vi over en person som gikk ut av en bil, uten refleks. Alle var enige i at det nesten var umulig å se personen, og fikk erfart at det ikke bare er når man ferdes langs veien det kan være lurt å synes ekstra godt.

William Alexander Bjørnå og Pernille Bekkavik bruker alltid refleks.

– Men ikke når det er sommer. Da er det ikke så nødvendig, legger Pernille til.

William bruker refleksvest når det er mørkt. Han har også refleks på sykkelen sin for at bilene skal se når han er ute å sykler.

– Hvorfor er det så viktig å bruke refleks?

– Det er lett å svare på, sier William

– For å ikke bli påkjørt av biler eller busser.

Og det har han helt rett i. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i perioden mellom 2010 og 2014 ble totalt 93 fotgjengere drept og 449 hardt skadd. Hvor mange av ulykkene som skjedde i mørket er uvisst, men det er god grunn til å mistenke at det gjelder en høy prosentandel.

Ideer til nye produkt

Alle i 2A er enige, refleksvest er utvilsomt er en smart oppfinnelse. Men elevene hadde også egne tanker til nye refleksprodukter. Både reflekskjole, reflekskrone og rumperefleks var noen av ideene til de fantasifulle skolebarna. Og hvem vet, kanskje nye kreative produkter er det som skal til for å gjøre det enda kulere å bruke refleks?

– Hvis dere får refleks av meg, lover dere å bruke den? spurte Frode Johansen avslutningsvis.

– JA!!! Ropte alle barna, som uten tvil fikk stort utbytte av å ikke bare høre om hvor viktig det er med refleks, men også se det med egne øyne.

Kommentarer til denne saken