Gå til sidens hovedinnhold

Tor Martin kåserer om øl - uten å ha peiling på det

Artikkelen er over 3 år gammel

Han har ikke peiling på øl, men svarte ja på direkten da det kom forespørsel om kåseri fra Nano.

– Mitt forhold til øl? Jeg er glad i øl, men jeg drakk ikke øl før jeg var godt opp i tjueårene, sier Tor Martin Leines Nordaas, og unner seg en Munkholm midt på blanke formiddagen.

11. juli blir det øl-kåseri på Nano, med Tor Martin som kåsør. Det var pubeier Trine Holmen som spurte.

– Og jeg sa ja.

Ut etter øl

Publikum bør ikke vente seg noe faglig påfyll på puben. Tor Martin går for skråblikk-varianten, og de som har en hang til maltsødme og ettersmak av skosåler, hermetisk mais og vingummi, ispedd et lite hint av fjøs og ugress, vil nok føle seg truffet.

– Jåleri?

– Ikke jåleri men selv er jeg veldig lett å lure. Jeg blir imponert over hvordan folk har det i kjeften, for å si det sånn.

Det fascinerer ham at det for to generasjoner siden satt folk under bryggene i Sjøgata og drakk øl.

– Det er en generasjon siden jeg var liten gutt, og jeg kan huske at vi snek oss til å se på. Men fremdeles, den dag i dag, blir det aldri tomt for glassbrott. Og det er ikke glassbrott som havnet der i fjor. De aller fleste er finslipte, som du ikke har «ærn» om å skjære deg på. Og jeg går der som en frivillig lasaron og plukker.

En gratis halvtime

For forfatteren er Galleria ensbetydende med jobb, og i år som i fjor som i forfjor blir det daglige høytlesninger ved Galleri SOS.

– Jeg tenkte å invitere lytterne med på en reise gjennom de fem bøkene jeg har skrevet. Både for egen og publikum sin del plukker jeg ut partier jeg ikke har lest før, forteller Tor Martin – som kom ut med novellesamlingen «Om og menn» i fjor høst.

– Hvordan har responsen på høytlesningene vært før?

– Til å bli lykkelig av. Litt lite folk på de første høytlesningene, men gjerne 60–70 på de siste. Og nå har Stig Ove og Marit revet ned veggen til atelieret, så lokalet er dobbelt så stort.

– Blir det noe boksalg?

– Ja, det blir jo det. Det er på sånne seanser jeg selger bøker.

– Hva blir neste prosjekt?

– En roman. Jeg har ikke lyst å si noe om innholdet, da får jeg så mange innspill, sier skribenten. Han har funnet «Yes-formelen».

– Familien er på ferie i Tyskland, så i fjorten dager framover skal jeg være veldig nerd og bare skrive. Å skrive bøker er hardt arbeid, men veldig artig, sier Nordaas – som gleder seg til nok et stunt. 13. juli blir det live akvarellmaling i Galleri SOS.

– Stig Ove Sivertsen skal male på improvisasjon mens jeg leser en historie, og Amalie Kummernes spiller egne sanger.

Kommentarer til denne saken