Toppenkurset er i gang: – Det er morsomt å få spille i et stort orkester

I full gang: Mandag åpnet sommermusikkskolen på Vefsn folkehøgskole, både arrangører og deltakere var i stor ekstase. Bak f.v. Hans Christian Wika og Maren Lindseth Pettersen. Foran f.v. Hedda Elise Laugen Robson, Inga Altreuther, Eline Carlsen og Anna Sofie Laugen Robson.

I full gang: Mandag åpnet sommermusikkskolen på Vefsn folkehøgskole, både arrangører og deltakere var i stor ekstase. Bak f.v. Hans Christian Wika og Maren Lindseth Pettersen. Foran f.v. Hedda Elise Laugen Robson, Inga Altreuther, Eline Carlsen og Anna Sofie Laugen Robson. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag åpnet det internasjonale sommerakademiet og musikkfestivalen, Toppenkurset, for attende gang på Vefsn folkehøgskole Toppen.

DEL

I år er det rett over hundre deltakerne med på kurset. De har kommet fra både sør, nord, øst og vest. Det er også deltakere fra Serbia og Russland som har tatt turen til Mosjøen.

– Vi har hatt serbiske deltakere de aller fleste årene, og hvert år siden 2002 har vi hatt russiske deltakere med fra Rana sin vennskapskommune, Petrozavodsk, sier Maren Lindseth Pettersen som er med på å arrangere Toppenkurset internasjonalt sommerakademi og musikkfestival.

Deltakerne er i aldersgruppen fra fem til 28 år. Toppenkurset gir dem flere samspillsmuligheter, og de får spille i stort orkester. Det er et tett program deltakerne skal følge i løpet av uken, og det vil være konserter hver dag.

– De møter også folk fra hele landet, og får vist seg fram foran andre. De kan få inspirasjon, og nye vennskap her, sier Hans Christian Wika som er med på å arrangere Toppenkurset.

Gøy på Toppen

13 år gamle Hedda Elise Laugen Robson kommer fra Trondheim. Hun har vært med på Toppenkurset to ganger før, sammen med lillesøsteren Anna Josefine Laugen Robson på fem år. Foreldrene deres er instruktører på kurset.

– Jeg har spilt cello i ni år. Det er morsomt å spille cello alene, men det er enda morsommere å få spille i et stort orkester. Da føler jeg meg en del av en helhet, og det er ganske artig å få spille større verk enn bare for eksempel solocello, sier Hedda.

Hva er det beste med å være med på Toppenkurset?

– Det må være det sosiale, og muligheten å spille i orkester. Det er en hel uke hvor det er fokus på samspill, og at man for eksempel spiller kortspill i pausene, sier hun.

Søsteren Anna spiller fiolin, og har hatt fiolin siden hun var ett år gammel. Hun skal være med på folkemusikken i år.

– Anna spilte solo i fjor, med moren som akkompagnerte på piano, sier Lindseth Pettersen. 

Godt samspill

Inga Altreuther fra Trondheim er 13 år gammel, og er med på Toppenkurset for første gang. Alle i familien hennes spiller instrument, og hun har spilt cello i åtte år.

– Jeg gleder meg veldig til resten av uka. Det er bra at det er konserter hver dag for det er veldig fint å høre på, også skal jeg være med å spille på noen av dem, sier Altreuther.

Er det skummelt å spille foran publikum?

– Hvis man tenker at man er sterkere enn sommerfuglene, så går det greit, sier 11 år gamle Eline Carlsen som har reist oppover til Mosjøen fra Ski kommune.

Hun er med på Toppenkurset for tredje gang, og spiller fiolin.

– Det er ikke så store orkester der jeg kommer fra, så jeg gleder meg til å få spille sammen med andre, sier Carlsen som også ser fram til å møte nye venner fra andre plasser i landet.

Artikkeltags