[Teknofil.no]  Smarttelefonen har endret drastisk på livene til mange av oss siden den kom, og nå viser en ny studie at den også endrer på ganglaget vårt. Det er Forskning.no som melder om funnene, som ble gjort av forskere ved universitetene i Bath og Texas. 

I studien lot de 30 deltagere i en alder fra 18 til 50 år gå gjennom en spesialdesignet hinderløype, først med og så uten teksting på en mobiltelefon.

Kanskje ikke så overraskende, brukte samtlige deltagere lengre tid på å gjennomføre mens de tastet. Men forskerne så også at de samtidig forkortet skrittlengden, tok høyere skritt og fikk generelt dårligere holdning på grunn av mobilavhengigheten. På grunn av dette greide mobilbrukerne stort sett å manøvrere helt uten å snuble, selv med nesa plantet i skjermen.

Studien er riktig nok ikke så stor, men sannsynligvis er dette endringer i ganglaget alle gjør – rett og slett for å kompensere for hindringer. Llikevel advarer forskerne – og flere med dem – om at kombinasjonen av å gå og å bruke mobilen kan være potensielt svært farlig. For eksempel ble en kvinne for et halvt år siden påkjørt av et tog, da hun forsøkte å tekste mens hun krysset et jernbanespor.

En del steder, som for eksempel i Kina, har det dessuten blitt bygget egne fortau dedikert til teksting. Hvis du skal tekste og gå samtidig, holder du deg altså på din side, mens alle andre kan passere fritt ved siden av.

Spesielt i byer kunne kanskje dette være en god idé, men det lureste er kanskje rett og slett bare å følge med på hvor man går.

Eventuelt kan du legge vekk mobilen helt mens du går, slik vi oppfordrer til i vår guide til å bli litt mindre mobilavhengig. (ANB)