Gå til sidens hovedinnhold

Boliger tatt i snøskred i Longyearbyen

Artikkelen er over 4 år gammel

Det har gått et snøskred over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard tirsdag ettermiddag. Det melder Sysselmannen på Svalbard.

Ifølge Svalbardposten, som omtalte skredet først, er to blokker med til sammen seks leiligheter tatt av skredet. Sysselmannen opplyser at ingen personer skadet eller savnet som følge av skredet.

Svalbardposten skriver at det er observert personer som hoppet ut av vinduer.

Flyttet på blokk

Vitne Svein Gunnar Myhren sier til Nordlys at de voldsomme snømassene har flyttet på i alle fall den ene boligblokken. Et bilde han har tatt, viser store materielle skader.

- Snøscootere og biler smadret inn i huset nedenfor, forteller Myhren.

Han forteller at det raskt kom personer til med søkeutstyr og spader.

- Det var folk i huset da skredet gikk. Så vidt jeg har forstått hoppet de ut av vinduene, sier Myhren.

Like før klokken 13 melder Hovedredningssentralen (HRS) i Nord-Norge at de har iverksatt kartlegging og forsterkning til Svalbard.

- Foreløpig sendes lavinehunder. Øvrig mannskap er i beredskap, skriver HRS på Twitter.

Stor skredfare

Skredet skjer samme dag som Sysselmannen i Svalbard rykket ut med advarsel om stor snøskredfare for Longyearbyen-området, basert på observasjoner gjort tirsdag morgen. Ifølge Meteorologisk institutt blåser det nå liten storm på Svalbard, men den er ventet å minske utover ettermiddagen, skriver NTB.

Skredfaren i området er foreløpig uavklart, men evakuering er iverksatt, opplyser Sysselmannen på Svalbard. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) samarbeider med politiet på stedet.

Longyearbyen lokalstyre har opprettet evakueringssenter på Rabalder kafé på Kulturhuset. Folk som er berørt av evakueringen kan henvende seg dit.

Skredet gikk fra Sukkerstoppen, samme fjell som det gikk skred fra i desember 2015. Da omkom en 42 år gammel mann og en liten jente på to år.

Kommentarer til denne saken