(Avisa Nordland): Et russisk helikopter har gått ned i havet 2 til 3 kilometer fra Barentsburg ved Svalbard.

HRS Nord-Norge mottok melding klokken 15:35 om at det var mistet kontakt med helikopteret. Ni minutter senere fikk de melding om at helikopteret har styrtet i havet.

– Det er bekreftet at det er åtte personer ombord, forteller redningsleder i HRS Nord-Norge, Olav Bjørgaas.

Foreløpig ingen funn

Klokken 17:00 skriver NTB at begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet, i tillegg til et fiskefartøy og et mindre fartøy.

– Sysselmannens tjenestefartøy Polarsyssel er på vei og vil være framme rundt klokka 17.45, sier redningsleder Tore Hongset ved HRS.

Foreløpig har de ikke gjort noen funn.

– Helikopteret skulle fly fra Pyramiden til Barentsburg, forteller Bjørgaas.

Han forteller videre at de ikke vet nøyaktig posisjon, men at det ikke er langt unna Barentsburg.

– Det er fartøyer på vei dit. Jeg regner med de vil være der innen 10 minutter, sier han.

Transport

HRS Nord-Norge og Polarsyssel samarbeider om koordineringen.

– Vi vet foreløpig ikke noe om årsaken til styrten. Det eneste vi vet er at det skal være snøvær og varierende sikt på stedet, sier han.

Helikopteret er et utbredt transporthelikopter av typen MI-8 HIP. Ifølge redningslederen så brukes helikopteret fast på Svalbard.

Les også: Se oversikt: Tidligere helikopter- og flyulykker på Svalbard 

Katastrofealarm

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har ifølge Nordlys utløst katastrofearalarm ved sykehuset i Longyearbyen. Katastrofeledelsen er kalt sammen i Tromsø for å koordinere innsatsen, opplyser Marit Einejord, pressevakt ved UNN.

Helikopteret tilhører ifølge VG selskapet Konvers Avia, og direktør Dmitrij Zjeljazkov bekrefter at det var åtte personer om bord. Det dreier seg om en besetning på tre og fem passasjerer.

– Helikopteret tilhørte vårt selskap. I øyeblikket kan vi ikke bekrefte at det har krasjet, men vi har ikke kontakt med helikopteret, sier Zjeljazkov til nyhetsbyrået Tass, ifølge avisen. Det skriver NTB.

Ifølge NTB omkom tre personer da et russisk helikopter av samme type styrtet cirka fire kilometer fra Barentsburg i 2009. Totalt var det ni personer om bord i den maskinen.

An.no oppdaterer.