Gå til sidens hovedinnhold

Her hoppet en ungdom over autovernet og løp over E6: – Bruk gangbrua

Artikkelen er over 2 år gammel

Statens vegvesen har fjernet gangfeltet over E6 ved krysset E6/Fv78, men det hindrer ikke folk fra å ta en stor risiko ved å krysse veien – rett ved en gangbru.

Tidligere i uka ble det lagt ut en melding på Facebook om at en ungdom hadde klatret over autovernet ved E6 og løpt over veien på Halsøy der det tidligere var et gangfelt.

– Bilene klarte å stoppe, heldigvis. Personen så seg ikke engang til siden før hen gikk over, skriver personen som la ut innlegget.

Hun oppfordrer foreldre på Halsøy til å snakke med ungene sine, og eventuelt følge barna sine en gang for å vise dem hvilken vei som skal brukes.

– Bruk gangbrua

Statens vegvesen har valgt å fjerne gangfeltet siden det er en gangbru like ved. Byggeleder Per Arne Tøgersen fra vegvesenet stiller seg bak oppfordringen om at foreldre tar en prat med ungene sine og oppfordre dem til å benytte seg av gangbrua.

– Grunnen til at vi har stengt gangfeltet er trafikksikkerhet. V vil oppfordre folk til å bruke gangbrua, det skal helst ikke være trafikk der gangfeltet var. Men folk har ansvar for egne handlinger, så vi kan ikke gjøre noe med det om folk trosser oppfordringen, sier han.

Han forteller at vegvesenet bestemte seg for å ta bort gangfeltet siden gangbrua er så nært, og at det naturlig nok er langt større risiko å krysse veien på samme plan som biltrafikk.

Les også

Vil endre fartsgrensa på E6 på Dolstad og på Halsøy

 

– Mye tryggere

Det er en drøy måned siden Statens vegvesen vedtok å fjerne gangfeltet, som et ledd av flere trafikksikkerhetstiltak. I begynnelsen av november ble det satt opp autovern på den ene siden av veien, mens to betongsperringer står på den andre siden der det var gangfelt.

– Vi gjennomførte en trafikk- og sikkerhetsinspeksjon på strekningen og da ble gangfeltet tatt opp. Det ligger i 60-sonen, hadde ikke belysning og lå nesten parallelt med gangbrua. Så sikkerhetsmessig var det bedre å ta det bort, forklarer Jan Handeland fra Statens vegvesen.

Han er saksbehandler for skilting av riks- og fylkesveiene på Helgeland. Handeland oppfordrer også folk til å benytte se av gangbrua, siden det er en mye tryggere måte å krysse veien på.

– Det er synd at noen prøver å ta en snarvei over, men det er sikkert bare aktuelt en periode, så blir man vant til å gå over brua, håper Handeland.

Les også

Starter med hjertesone rundt Mosjøen skole: – Målet er at det skal bli minst mulig trafikk

 

Vis hensyn

Kari Vassbotn, distriktsleder Trygg Trafikk Nordland poengterer at selv om det er gangfelt over en veil, så er ikke det et trafikksikkert område.

– Gangfelt er framkommelighetstiltak. Det er flere som blir påkjørt i gangfelt enn utenfor gangfelt. Så som alltid gjelder aktsomhetskravet. Både gående, syklende og kjørende skal vise hensyn i trafikken og være aktpågivende, sier hun, og oppfordrer alle til å bruke refleks i trafikken.

– Dersom man har på seg refleks og det kommer en bil mot deg i 50 kilometer i timen, har sjåføren 10 sekunder å reagere på fra han eller hun ser deg. Om du ikke har refleks har man bare to sekunders reaksjonstid. Når det er glatt føre er det enda større forskjell og mye lengre bremselengde. Så alle må være obs og ekstra aktpågivende når det er glatt ute, sier Kari Vassbotn.

Les også

Nordland er nest best i landet på refleksbruk, men fortsatt er det seks av ti som ikke bruker refleks

Kommentarer til denne saken