Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha stor økning av barnetrygden: – 158 barn blir fratatt barnetrygda i Vefsn

Artikkelen er over 2 år gammel

Marius Meisfjord Jøsevold fra SV mener barnetrygda må enda mer opp for å løfte folk ut fra fattigdom.

I forrige uke fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for at barnetrygden skal økes med 1.000 kroner i året fra 1. mars. Men Marius Meisfjord Jøsevold fra Sosialistisk Venstreparti slår fast at det langt ifra er nok.

– Det er bra at vi endelig fikk økt barnetrygden, som SV har stått nærmest alene om å kjempe for. Men skal dette sikre at færre barn må vokse opp i fattige familier må KrF sikre en kraftig opptrapping i årene som kommer. Dessverre har ikke KrF sikret de mest utsatte familiene ved å pålegge kommunene å holde barnetrygden utenfor når de beregner sosialhjelp, sier Jøsevold.

Les også

– Hold barnetrygda utenfor

 

– Tar barnetrygden fra 3529 barn i Nordland

Han viser til at 35 av 44 kommuner i Nordland trekker fra barnetrygden når de beregner sosialhjelpsstønad og mener det blir gjort for å spare penger.

– Kommunene i store deler av fylket tar barnetrygden fra 3529 barn rundt om i fylket, og sparer dermed 41 millioner kroner hvert år i utbetalinger, viser en ny beregning gjort av SV på bakgrunn av tall fra SSB/Kostra for 2017. I Vefsn er det 158 barn som blir fratatt barnetrygden fordi kommunene der trekker barnetrygd fra sosialhjelpsstønaden, forklarer Jøsevold.

Han sier videre at gjennomsnittsforeldrene på sosialhjelp ville kunne fått over 2000 kroner mer i måneden å rutte med hvis praksisen i kommunene hadde endret seg. For enkelte foreldre med mange barn, ville kunne beløpet vært betydelig større.

Les også

Krever at Vefsn holder barnetrygda utenfor beregning av sosialhjelp - vil begrense fattigdom

 

Vil ha kraftig økning

– For mange fattige familier utgjør barnetrygden en stor del av månedsinntekten. Kommunene som i dag tar barnetrygden fra disse familiene må umiddelbart endre praksis. Når kommuner som Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø ikke tar barnetrygden fra fattige, bør ingen kommuner i Nordland gjøre det heller, sier Marius Meisfjord Jøsevold.

– Det er dyrt å være fattig, og det er hjerteskjærende at barn ikke får råd til å delta på fotball, klasseturer og liknende på grunn av dårlig råd. SV vil ha kraftig økning av barnetrygden, det er den beste måten å løfte folk ut av fattigdom på, legger han til.

Kommentarer til denne saken