Ut på tur i helga? NVE advarer

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

NVE råder folk om å unngå skredutsatt terreng.

DEL

[Fremover] Denne uka har det kommet mye snø og det har vært mye vind i Nord-Norge. Det har ført til at det nå er betydelig skredfare.

- Vinden har lagt store mengder ustabil fokksnø i leområder med betydelig fare for snøskred. Belastning fra en enkel skiløper er nok til å løse ut et flakskred, opplyser Jan Arild Hansen, hos NVE Snøskredvarslingen, i en pressemelding.

Kantkornlag

I tillegg til dette har skredobservatørene observert vedvarende svakt lag av kantkorn i snøen over et hardt skarelag.

Dette gjør vurderingene i skredterreng mer komplisert.

- Det svake laget som oppsto etter en periode med mildvær og påfølgende kuldeperiode trenger noe mer tilleggsbelastning for å påvirkes, slik som eksempel ei gruppe med turgåere eller en snøskuter. Men flakskred på dette kan bli betydelig større, og dessuten kan et mindre skred i fokksnøen være det som forårsaker et større snøskred, sier Hansen.

Han påpeker at selv om det blir sol og klarvær ute over vinterferieuka vil fokksnøen trenge tid til å stabilisere seg. Kaldere temperaturer gjør at stabiliseringen tar mye lengre tid.

Følg med på dette

NVE ber derfor folk som skal i fjellet om å følge med på forholdene og ferdselsråd som gis i snøskredvarslingen på varsom.no. Han sier at ved betydelig snøskredfare, som det er nå, kreves det god kunnskap om man skal ferdes i skredterreng.

Han kommer med følgende råd.

- Unngå skredterreng, altså terreng over 30 grader, hvor fersk fokksnø har lagt seg. Typiske tegn på skredproblemet er snø som sprekker opp rundt skiene. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø. De mest utsatte steder er bak rygger, i renneformasjoner og i søkk, sier Hansen.

Artikkeltags