Kjendisbonde jobbet for fullt i helga – nå blir Skarmodalskåta TV-underholdning i «Det gode bondeliv»

Frank Erichsen betegner kåta  som ble reist i helga som full av kompromisser.

Frank Erichsen betegner kåta som ble reist i helga som full av kompromisser. Foto:

DEL

I helga reiste entusiastene i Skarmodal samekåta som utpå høsten neste år blir TV-underholdning i hele Norden.

Det er Frank Erichsen fra TV-serien «Det gode bondeliv» som har vært bas for prosjektet sammen med Louise Fontain og Torbjørn Prytz på Nyrbrot økologiske fjellgård øverst i Skarmodalen.

– Jeg tror dette kommer til å bli bra TV, sier den entusiastiske dansken.

Før krigen

Louise Fontain og Torbjørn Børgefjell mener den forrige kåta som ble satt opp i dalen, ble bygget før krigen en gang. Helgas begivenhet var med andre ord en meget sjelden anledning. Frank Erichsen har vært på Nybrot fire ganger i år i forbindelse med prosjektet. Lørdag ettermiddag og kveld arbeidet de på spreng for å få det staselige nybygget ferdig slik at Erichsen, hans to barn og to filmfotografer dra Danmarks Radio kunne reise hjem søndag formiddag.

– Vi er forsinket, og det blir nok en gang altfor travelt på slutten, sa Erichsen tidlig lørdag ettermiddag mens han stresset fra den ene oppgaven til den andre.

Tobias Prytz sjekker om neveren  er fri for  hull

Tobias Prytz sjekker om neveren er fri for hull

Grunnmurplast

Lørdag ble kåta nevertekt og deretter ble det lagt torv oppå neveren.

– Det er vanskelig å få det ordentlig tett, så ideelt sett burde de brukt grunnmurplast i stedet, gliste Torbjørn Børgefjell, vel vitende om at dette ikke akkurat er helt i tråd med den tradisjonelle byggemetoden. Børgefjell er garantisten for at kåte-entusiastene holder seg til sørsamiske tradisjoner i forbindelse med byggearbeidene. Lørdag fikk 100 kilo never gjøre nytten i stedet for grunnmurplasten.

– De gjør stort sett som jeg sier, understreket Børgefjell, mens Erichsen mener bygget både har blitt litt fordansket og litt fornorsket.

– Dette blir et bygg fullt av kompromisser. Det er ikke bare en måte å gjøre ting på, men mange. Men utgangspunktet er helt klart samisk. Det må det ikke være noen tvil om, sier Erichsen.

Torbjørn Børgefjell fungerer som kåtekonsulent i Skarmodal.

Torbjørn Børgefjell fungerer som kåtekonsulent i Skarmodal. Foto:

Fascinasjon

Frank Erichsen sier at han har vært fascinert av det samiske siden han kom til Norge for første gang som 16-åring.

– Dette er imidlertid første gang vi vier en episode av serien til samisk byggeskikk og tradisjoner, sier Erichsen om TV-programmet som på norsk heter «Det gode bondeliv», og på dansk bare «Bonderøven».

– Blir dette god TV?

– Ja, det tror jeg, og grunnen er primært fordi dette er ekte. Det at det ikke er laget for TV, gjør det til god TV, mener Erichsen. Det samme gjelder episodene som er innspilt på gården hans, Kastaniegården på Djursland i Danmark.

– Jeg holder på med dette fordi jeg er brennende opptatt av det. Og jeg ønsker å vise at det er mulig å skaffe seg innsikt i samiske tradisjoner uten å hete Utsi, eller å ha et etternavn som slutter på – fjell, sier Erichsen.

Tallak Prytz spikker en demling (treplugg)

Tallak Prytz spikker en demling (treplugg) Foto:

 

Dreng

Det hører med til historien av Erichsen har et nokså spesielt forhold til Skarmodal og Hattfjelldal. Etter ett år på Fosen folkehøyskole dro han til Nybrot hvor han var dreng hos Louise Fontain og Torbjørn Prytz i ett år. I år er det 17 år siden han var på Nybrot, og endelig har han realisert drømmen om å bygge kåta, som han har båret på siden den gang.

Artikkeltags