Nå kan du levere båten din på SHMIL

Fra mandag av kan du levere båten din på SHMIL.

Fra mandag av kan du levere båten din på SHMIL. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra 1. oktober blir det vrakpant på kasserte fritidsbåter.

DEL

En ny tilskuddsordning gjør at fra 1. oktober kan alle som har kasserte fritidsbåter under 15 fot og uten innenbordsmotor, levere disse gratis til SHMIL og få 1 000 kroner i vrakpant fra Miljødirektoratet. Det opplyser SHMIL i en pressemelding.

Billigere å levere fra seg båtvrak

Nå må du ikke lenger betale for å levere inn små fritidsbåter. Tvert imot får du nå utbetalt 1000 kroner når du leverer båten inn til et mottak. Beløpet skal dekke transportutgiftene til godkjent mottak.

Bakgrunnen for at Stortinget har vedtatt en returordning for kasserte fritidsbåter er at de fleste båtene er laget av komposittmaterialer. Dumping i havet vil derfor over tid føre til nedbryting og økte mengder med mikroplast.

Kajakker, joller, kanoer, ribber og alle andre båter under 15 fot (4,57 m) og uten innenbordsmotor kan leveres til SHMILs regionale mottak i Vefsn, Brønnøy og Alstahaug. Ordningen gjelder også for trebåter, men båter av aluminium er ikke inkludert i tilskuddsordningen. Vi tar uansett imot aluminiumsbåter vederlagsfritt, sier Toril Forsmo i SHMIL. Ordningen gjelder ikke for båter fra næring.

Slik blir du kvitt båtvraket

For å gjøre det enkelt for båteiere er det på plass en informasjonsløsning for å finne mottak og system for utbetaling av vrakpanten.

– På sortere.no finner du raskt ut hvor du kan levere kasserte fritidsbåter, og der vil alle kommuner kunne legge ut sine mottak så fort de er klare, sier ansvarlig for sortere.no, Sylvelin Aadland i stiftelsen LOOP. På sortere.no vil du også finne oversikt over private mottak som tar imot større fritidsbåter opp til 15 meter (49,25 fot).

I SHMIL tar vi imot båter på våre regionale mottak på Åremma i Vefsn, på Salhus i Brønnøysund og på Strendene i Sandnessjøen. Det er på disse anleggene vi har vekt og utstyr for å kunne håndtere mottak av disse båtene, sier Toril Forsmo i SHMIL IKS. Hun presiserer at det er ikke SHMIL som betaler ut pengene.
‒ Når man leverer båten må man fylle ut et skjema, som man blant annet kan laste ned fra vår hjemmeside. På dette vil vi kvittere for mottatt båt. For å få utbetalt pengene må skjemaet sendes inn elektronisk til Miljødirektoratet.

Eierløse båter

Den nye ordningen skal stimulere eiere av kasserte fritidsbåter til å levere de til godkjent mottak, slik at de ikke havner på avveie.
‒ Dessverre så ligger det en del eierløse båter rundt omkring. Den nye ordningen gir også muligheter til å levere slike båter til våre anlegg og få betalt 1000 kroner for transport fra Staten. De eierløse båtene utgjør ofte et stort miljøproblem og er derfor viktig å få inn til våre mottak for forsvarlig håndtering, sier Forsmo

Større båter

Større båter opp til 49,2 fot kan leveres til egne anlegg, og det er gratis å levere større båter opp til 1,1 tonn. SHMIL har ikke godkjenning for å ta imot båter med innebygd motor eller båter som er større enn 15 fot. På www.sortere.no finner du oversikt over hvilke anlegg som tar imot slike båter.

Artikkeltags