Fredag ettermiddag ble vinnerne i NM i Gardsost kåret og premier delt ut, og Sæterstad gård var blant de 51 produsentene som deltok. Gården i Hattfjelldal kommune dro også hjem to medaljer.

Osten med produktnavnet Bukkeblå vant gull i klassen Blåmuggost. Osten med produktnavnet kvit geitost vant sølv i klassen for kvitost.

- Det er kjempestas og veldig artig, sier Anja Kastnes, odelsjente på gården og den som betjener standen på Tiendebytte.

- Det har mye å si for oss. Å vinne er utrolig givende, inspirerende og motiverende, sier Kastnes og tilbyr publikum en smak av Bukkeblå. Kvit geitost ble igjen hjemme.

- Det er ikke så mange av oss osteprodusenter i Norge, så vi vet om hverandre. Det var rekordpåmelding i antall produkter i år, så det er artig å se hva de andre driver med, sier Kastnes. Hun skal få nye lapper til å sette emballasjen.

- Bukkeblå er en ganske fast ost. Det er ikke så mange som lager blåmuggost av geitemelk, men det gjør vi, så det er litt spesielt, sier Kastnes.

Les også: Osteventyret på Helgeland

I tillegg til den osten de vant med har Sæterstad gård med blant annet røye og brunost til Tiendebytte.

- Denne brunosten synes jeg dere skal få på flere kafeer. Jeg har spist vafler med brunost på kafe i Bodø, men det er ikke godt. Den dere lager smaker kvalitet, roser Per Normann.

Saken fortsetter etter bildene

Statsråd Jon Georg Dale i Landbruks- og matdepartementet deltok på utdelingen.

I alt vant 24 produkt gullmedalje, 28 sølv og 29 bronse, fordelt på ulike klasser. Det var med produkt fra i alt 51 ulike produsenter, spredt over hele landet, skriver Norsk gardsost på sine nettsider. Det er også organisasjonen som står bak det hele.

Under NM ble alle de påmelde ostene vurdert i hver sin jury, en for hver type ost. En ost fra hver klasse gikk så videre til en superjury på seks personar som skulle velge ut Årets produkt. Her vant Fanaosten fra Fana ved Bergen.