Vil bruke 117 millioner kroner på ny hurtigbåt som skal gå i Helgelandspendelen

Administrerende direktør Tor Øyvin Aa og fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik.

Administrerende direktør Tor Øyvin Aa og fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik.

Fylkesrådet har vedtatt anbudet, og vil inngå kontrakt med Brødrene Aa AS for bygging av fartøy til bruk i Helgelandspendelen - Trænaruten.

DEL

(iSandnessjøen) – Dette blir et løft for Træna og hele regionen. Vi gleder oss stort over å kunne tilby en flunkende ny båt til passasjerene i dette området, sier fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik (Sp) i en pressemelding fra fylket.

Det har gjennom år vært diskutert hvilke vær- og bølgeforhold en båt i dette sambandet må tåle. Fylkesråd Eggesvik beroliger.

– Vi bygger en båt som tåler en bølgehøyde på fire meter. Dette vil være en båt som skal tåle de røffeste værforhold langs hele Norgeskysten, underbygger Eggesvik.

Miljøgevinst

Det vil bli stil krav til aller nyeste teknologi når båten nå skal på tegnebrettet. Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) slår fast at båten også vil bidra til betydelig lavere co₂-utslipp.

– Utslippene vil reduseres med 30 prosent. Båten vil bli nokså lik de to nye båtene som utgjør Nordlandsekspressen, men vil være noe høyere i baugen for å takle værforholdene. Dette blir et virkelig stort løft, og vil heve reiseopplevelsen, sier fylkesrådsleder Norvoll i pressemeldingen.

Folk og gods

Den nye hurtigbåten vil ta 193 passasjerer og vil i tillegg kunne ta 16 paller med gods.

– Båten vil ha en servicefart på 32 knop. I tillegg har vi stort fokus på både passasjerkomfort, universell utforming og gode fasiliteter for mannskapet. Dette vil gi befolkningen det beste som finnes av moderne hurtigbåter, avslutter fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Artikkeltags