Gå til sidens hovedinnhold

Studenter trodde de hadde funnet spor av bjørn: - En helt vanlig misforståelse

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag ettermiddag tikket en epost inn til redaksjonen i Avisa Nordland. Fem studenter fra Nord Universitet som var på hyttetur ved Storvika i Gildeskål sendte inn bilde av det de mener må være avføring fra en bjørn.

- Vi skulle på skogstur, og observerte noe som kunne ligne på bjørnebæsj, og et stort liggespor som også kunne tude på at en bjørn hadde vært her. Vi observerte også spor på vei ned igjen, sier Veronica Johannessen til Avisa Nordland.

De fem studentene ble stående å diskutere seg mellom om dette faktisk var spor etter en bjørn. Det ble også gjort søk på nettet, og de fant bilder av bjørneeksrementer og mente dette lignet på deres funn.

Forskjell

Vi sendte bildet til rovviltansvarlig Vegar Pedersen på Fauske. Etter å ha studert bildet i et kort øyeblikk sier Pedersen at dette dreier seg om et helt annet dyr enn bjørn.

- Det er nok ingen bjørnebæsj, og det er en helt vanlig misforståelse. Flere finner store ruker de mistenker er fra bjørn, men dette er godt fordøyd plantemateriale fra enten elg eller tamrein, sier Pedersen.

Mange lurer kanskje på hvordan avføring fra elg kan se slik ut når det vanligvis er runde fine kuler.

- De runde kulene er avføringa til elgen på vinteren. Da spiser de mye kvist og bark. Nå på sommeren går det mye i gress og urter. Da blir avføringen på denne måten.

Godt fordøyd

Pedersen sier at for å skille elg fra bjørn, er det bare å pirke litt i avføringa, så vil man lett finne ut hvilket dyr som har lagt igjen ekskrementene.

- Tarmen til bjørnen er kortere enn elgens, og derfor vil ikke plantematerialet bli like godt fordøyd.

- Er dere kjent med at det har vært bjørn i Gildeskål tidligere?

- Ikke i min tid ihvertfall. Vi har hatt bjørn i Saltdal, Beiarn og Rana, men ikke ute på kysten. Som oftest er det omstreifende unghanner som er i vårt område, sier Pedersen.

Han legger til at han flere ganger i uka mottar bilder som dette, fra folk som tror det er bjørnebæsj.

- Jeg vil oppfordre folk til å fortsette å sende bildene inn, avslutter Pedersen.

Kommentarer til denne saken