Småbrukarlaget krever krisetiltak

Oslo  20150515.
 Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter jordbruksforhandlingene.
Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag snakker med pressen etter at bruddet er et faktum.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20150515. Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter jordbruksforhandlingene. Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag snakker med pressen etter at bruddet er et faktum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkelen er over 4 år gammel

Det må settes inn krisehjelp i rovviltutsatte områder, krever leder Ann Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Liv og helse står i fare, mener hun.

DEL

I sin åpningstale til Småbrukarlagets landsmøte lørdag gikk Furuberg (bildet til venstre) hardt ut mot rovdyrpolitikken i Norge.

Ifølge henne forteller flere bønder at de har begynt å grue seg til beitesesongen på grunn av angrep fra rovvilt.

– Matprodusenter som produserer miljøvennlig, sunn og ren mat basert på beiteressursene i skog og fjell opplever en psykisk belastning som det er umenneskelig å bære, sa Furuberg i sin tale.

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag krever at krisehjelp må settes inn i rovviltutsatte områder. Det er fare for liv og helse, sa hun.

Furuberg krever flere strakstiltak for å bedre situasjonen, deriblant at kyndig helsepersonell må stilles til rådighet, og at det må skaffes arbeidshjelp til onnearbeid og tilsyn.

Samtidig må antall jervekull ned på det bestandsmålet som Stortinget har vedtatt, og miljøforvaltningen må gjøre mer for å sikre at restkvotene tas ut etter lisensjakta, ifølge Furuberg.

Hun viser til at beitebrukere i mange kommuner i beiteprioriterte områder har opplevd angrep i sommer, spesielt fra ulv.

(©NTB)

Artikkeltags