Skal ha slått kvinne med trestokk, dunket hode i murtrapp og strammet ei reim rundt halsen på henne

UTSATT: Rettssaken mot mannen fra Træna, skulle startet i Rana tingrett denne uka, men er nå utsatt.

UTSATT: Rettssaken mot mannen fra Træna, skulle startet i Rana tingrett denne uka, men er nå utsatt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tiltalte skal ha slått fornærmede med en trestokk, dunket kvinnens hode i ei murtrapp og strammet ei reim rundt halsen på henne.

DEL

(RanaBlad): Statsadvokatene i Nordland har tatt ut tiltale mot en mann i 60-årene fra Træna. Tiltalen gjelder grov kroppsskade, som har en strafferamme på inntil ti års fengsel.

Hendelsen som danner grunnlaget for tiltalen ligger tilbake i tid, nærmere bestemt ei lørdagsnatt i august i 2016.

Ifølge politiadvokat i Nordland politidistrikt, Kathrine Frøysa, skal det ikke være noen relasjon mellom den tiltalte mannen og fornærmede, ei kvinne i slutten av 40-årene.

Brudd på hodeskallen

Inne i og utenfor mannens bopel på Træna, skal tiltalte ha slått og sparket kvinnen gjentatte ganger i kroppen, hodet og ansiktet.

Ifølge tiltalebeslutningen skal mannen også ved minst én anledning ha slått fornærmede i hodet med en trestokk. Han skal også ha slått hodet hennes flere ganger i en murtrapp.

På et tidspunkt skal mannen i slutten av 60-årene ha tatt ei reim rundt halsen på kvinnen og strammet til.

De påførte voldshandlingene førte blant annet til at kvinnen fikk brudd på hodeskallen, skader på flere tenner, samt hevelser og blodutredelser, heter det i tiltalen statsadvokat Thor Erik Høiskar tok ut i forrige måned.

Kvinnen ble fraktet til behandling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø.

Rettssaken utsatt

Rettssaken mot mannen var berammet å skulle starte i Rana tingrett onsdag denne uka. Det var satt av tre dager. Hovedforhandlingen ble imidlertid nylig utsatt.

Når en ser hvilke handlinger tiltalte skal ha utsatt fornærmede for, er det klart at utfallet kunne blitt enda mye verre enn de allerede alvorlige skadene hun ble påført

Nina Lunde, bistandsadvokat for fornærmede

Årsaken skal være at rettsoppnevnt psykiatrisk sakkyndig, grunnet kort varsel, ikke kunne møte for å være til stede i rettssalen på de aktuelle dagene.

Nytt tidspunkt for hovedforhandlingen er foreløpig ikke klart.

Et svart hull

Tiltaltes forsvarer, advokat Knut Jullumstrø, opplyser at hans klient ikke erkjenner staffeskyld.

- For ham er det aktuelle tidsrommet der dette skal ha skjedd et eneste svart hull. Han har derfor ikke kunnet bidra med noe i forbindelse med det som har skjedd. Det blir derfor vanskelig for ham å skulle erkjenne straffskyld, sier forsvarer Jullumstrø.

Han sier det er synd for alle parter at rettssaken nå er utsatt.

- Samtidig er det viktig at sakkyndig kan være til stede, sier Jullumstrø.

Stor påkjenning

Også fornærmedes bistandsadvokat, Nina Lunde, syns det er beklagelig at hovedforhandlingen blir utsatt. Det er halvannet år siden hendelsen, og nå vil det gå ytterligere tid før saken kommer opp for retten.

- Det er en stor påkjenning for fornærmede at saken blir utsatt få dager før den skulle gjennomføres. Det er beklagelig at sakkyndig ble varslet så sent at han ikke kunne pålegges å møte til det aktuelle tidspunktet, sier bistandsadvokaten.

Kunne fort gått enda mye verre

Lunde mener forholdene som beskrives i tiltaltebeslutningen i seg selv viser alvorligheten i saken.

- Når en ser hvilke handlinger tiltalte skal ha utsatt fornærmede for, er det klart at utfallet kunne blitt enda mye verre enn de allerede alvorlige skadene hun ble påført, sier bistandsadvokaten.

Bistandsadvokat Nina Lunde

Bistandsadvokat Nina Lunde Foto:

Det er varslet erstatnings- og oppreisningskrav.

- Det er usikkert om disse vil bli behandlet i forbindelse med straffesaken, eller kommer som egen sak. Fra vår side har vi bedt om en sakkyndig vurdering med tanke på følgene av de skadene kvinnen ble påført, sier Lunde.

Bistandsadvokaten ønsker ikke  på dette tidspunktet å gå nærmere inn på hvilke mén eller ettervirkninger dette dreier seg om.

Grov kroppsskade

Grov kroppsskade straffes med fengsel inntil ti år.

Ved avgjørelsen av om kroppsskaden er grov skal det særlig legges vekt på om den har hatt til følge uhelbredelig lyte eller skade, sykdom eller arbeidsudyktighet av noen varighet.

Artikkeltags