Gå til sidens hovedinnhold

SHMIL drukner ikke akkurat i brukte radioer

Artikkelen er over 4 år gammel

Søndre Helgeland Miljøverk drukner ikke akkurat i brukte FM-radioer.

Det er snart tre uker siden FM-nettet ble slokket og DAB-revolusjonen var over oss.

– Mange har nok radioer med andre funksjoner, som for eksempel CD-spiller, og velger å beholde radioen av den grunn, tror Toril Forsmo som er kommunikasjonsansvarlig ved SHMIL. En rask sjekk på radioforhandlernes elektroniske avfallsmottak viser at heller ikke de oversvømmes av gamle radioer.

Oppgradering

Alt håp er ikke ute for folks gamle FM-radioer. Radioen kan få et nytt liv med oppgradert teknologi.

Det er lett å få inn de nye kanalene med en adapter som selges i elektriske forretninger. Dersom radioen har inngang til ekstern lydkilde som høretelefoner eller høyttalere, kan du plugge inn en adapter og bruke radioen videre. Adapteren tar inn de digitale radiosignalene og sender dem videre til den gamle radioen som nå har blitt til en forsterker. Adaptere får du tak i til både hjemme- og bilradio.

Miljøvennlig

– Oppgradering vil uten tvil være best for miljøet, sier kommunikasjonsansvarlig, Toril Forsmo. Jo mer man kan forlenge et produkts levetid, jo bedre er det for miljøet.

Radioer kan leveres inn gratis som EE-avfall til forhandlere som selger radioer og liknende, eller til din lokale gjenvinningsstasjon. Da kan 90 prosent av radioen gjenvinnes og brukes til produksjon av nye produkter. Gull, kobber og aluminium kan da tas ut av radioen og brukes på nytt, i stedet for å måtte tas ut av gruver.

– Om du velger å bytte ut din gamle radio med en ny DAB-radio er det viktig at du får levert inn den gamle radioen på riktig måte, slik at apparatet blir gjenvunnet til nye råvarer som kan bli til nye produkter, understreker Forsmo.

– Du kan gratis levere inn radioen på din nærmeste gjenvinningsstasjon eller til en forhandler som selger tilsvarende. Alle radioer som blir samlet inn, blir til nye materialer.

Fakta

Fakta om EE-avfall

I 2015 ble det samlet inn nærmere 150.000 tonn EE-avfall.

I kategorien som radioer faller inn under ble 90% gjenvunnet til nye materialer, mens 9% gikk til energigjenvinning.

Radioer består av mange ulike råvarer som kan gjenvinnes og brukes til produksjon av nye produkter som kobber, jern, aluminium, plast, gull og sølv.

Det er fremdeles aluminum i omløp som ble tatt ut i 1895 - metaller kan gjenbrukes i det uendelige uten å forringes.

I tillegg til at vi tar vare på råvarer som det finnes begrenset av, sparer vi CO2-utslipp og energi når metall og plast gjenvinnes.

For mer informasjon og din nærmeste gjenvinningstasjon: www.sortere.no/radio

For mer informasjon, ta kontakt med Toril Forsmo, SHMIL IKS

 

Kommentarer til denne saken