Se opp for vinningskriminelle i sommer: – Man bør sjekke hytter og båter jevnlig

ETTERFORSKER: Ingar Brun ved Svolvær politistasjon.

ETTERFORSKER: Ingar Brun ved Svolvær politistasjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sommeren er høytid for vinningskriminalitet.

DEL

[Lofotposten] Hytter og marint utstyr er særlig utsatt. Men også verktøy og andre ting som har en viss verdi er populære for de som begår vinningskriminalitet.

– Vi ser at det er særlig ting som ligger avsides, som hytter eller ting ved sjøen der man kan komme til med båt, forteller Ingar Brun, etterforskningsleder ved Svolvær politistasjon.

Garder deg

Ingar Brun sier det er flere ting man kan gjøre for å gardere seg mot vinningskriminalitet. Et tips er å sikre hytta med lås.

– Man bør også sjekke hytter og båter jevnlig. Allier deg gjerne med en nabo, slik at man har tilsyn med avsidesliggende steder, sier han.

Det tar ofte lang tid før det blir oppdaget at noe er borte.

– Hytter og båter kan stå tomme over lengre perioder. Dette vet de som driver med vinningskriminalitet, de rekognoserer gjerne stedet.

Dersom du oppdager at noen har brutt seg inn hos deg er første bud å ringe politiet.

– Ikke gå inn annet enn å se over om noe er borte. Ikke begynn å rydde eller ta på ting. La politiet guide deg, sier Brun.

Si ifra

Brun ønsker at man melder fra om mistenkelige ting.

– Vi vil gjerne at folk skal si fra om de ser mistenkelige personer til sjøs og på land. Vi ber også publikum være oppmerksomme på ting som blir lagt ut for salg. Særlig om det blir forsøkt solgt ting som ikke har en klar opprinnelse. Da vil vi ha beskjed om det, sier Brun.

Det man ikke skal melde fra om er hvor man er i løpet av sommeren.

– Du vet aldri hvem som ser det. Du stoler kanskje på vennene dine, men de kan ha relasjoner til andre, forteller etterforskningslederen.

Få personer bak

Vinningskriminalitet har generelt lav oppklaringsprosent, men Brun tror oppklaringsprosenten er høyere i Lofoten enn på større steder.

– Det er små forhold her og det er få personer som driver med dette, sier han.

Tidligere har Arrestasjoner ført til oppklaring i flere saker. En person står gjerne bak flere innbrudd.

– Vi har sett eksempler på at folk har fått tilbake tingene sine, forteller han, og legger til at politiet er opptatt av å oppklare saker som dette.

– Vi vet at dette er ting som er viktig for folk.

Artikkeltags