Gå til sidens hovedinnhold

Pass it on har hjulpet over 100 personer hvert år med mat og julegaver – nå trår nye koster til med nytt system

Artikkelen er over 3 år gammel

Primus motor for Pass it On i Sandnessjøen, Eline Bergquist, har trukket seg tilbake. Nye krefter ved roret skal hjelpe økonomisk vanskeligstilte med gaver og mat til jul.

Eline Bergquist, som startet opp og drev "Pass it On i Sandnessjøen" i mange år, har valgt å tre tilbake. Hun har sammen med familien overtatt en gård, og tiden strekker ikke til. Lars Inge og Rita Ingebrigtsen har valgt å ta over stafettpinnen, og med seg har de mange av de frivillige fra tidligere. Tirsdag var det siste møte før registrering i Brønnøysundregistrene, og om få dager braker det løs.

Les også: Hun har hjulpet flere hundre mennesker med julemat og gaver. I år blir det kanskje ingenting

Les også: Disse menneskene skal redde jula for dem som trenger det mest

Les også: Mobiliserer for nestekjærlighet

– Det vil bli forskjeller fra tidligere år. Vognene i butikkene byttes nå ut med blå bokser som er tydelig merket med "Pass it on". Det vi så fra tidligere år var at en del varer ble stående igjen fordi det var så mange av dem, mens vi gikk fri for andre varer. Så i år kan man også legge gavekort i vognene, sånn at folk får handle de julevarene de selv vil ha. Det er jo ikke alle som spiser svineribbe eller surkål, mat som vi ofte pakket i posene våre, sier Rita Ingebrigtsen med sine hjelpere.

Blå bokser

Pass it on at folk husker på de blå boksene, og kjøper et gavekort som de slipper ned i innsamlingsboksen.

– Disse gavekortene vil komme godt med for familier som ellers ikke får feire jul på tradisjonelt vis fordi pengene ikke strekker til. I år vil det også bli muligheten til å gi via Vipps. Da kan man gi det man klarer. Om så det er fem kroner, så er det helt ok.

Det tradisjonelle juletreet på Ringo vil derimot være med også i år. På treet vil det henge lapper med forslag til gaver til gutter og jenter i ulike aldre.

– Ta en lapp, kjøp gaven og fest lappen på den. Så er det bare å legge under treet. Vi skal hente inn alle gavene som kommer inn her.

Taushetsplikt

Tidligere år har "Pass it On i Sandnessjøen" hjulpet over 100 personer hver eneste jul. Det er ingenting som tyder på at det skal bli mindre i år.

– Det er jeg som har tatt over Eline sin rolle, så det er til meg man skal melde seg selv inn, eller melde inn andre. Jeg lover akkurat samme diskresjon og taushetsplikt som det Eline hadde, og hun skal også hjelpe meg litt i år, fordi hun med sin erfaring kjenner mange.

Les også:I 2014 ble hun kalt engelen på Helgeland. Nå skal Eline hjelpe flere

Les også: Vinner av Sigridprisen

Les også: Eline er Årets Helgelending

Les også: Engelen fra Kleiva

Det er mange frivillige som står bak og hjelper til. I år blir det mindre logistikk siden vognene ikke må tømmes og sorteres. Likevel er det en selvfølge å stille opp.

– Det er veldig mange som ikke kan feire jul dersom de ikke får hjelp fra Pass it on, og det ville være veldig trist. Derfor gir det oss mye å stille opp, slik at vi kan hjelpe de som trenger det. Følelsen når man setter seg ned med sin julemiddag er veldig gild når du vet at over 100 personer, som ellers ikke ville hatt noe, også koser seg med julematen, forteller frivillig Catrine Vikedal.

Siste frist for å melde seg til "Pass it on" er satt til 13. desember.

– Det er fordi at familiene skal få tid nok til å handle inn det de trenger, og få laget den jula de ønsker. Innsamlingsboksene og juletreet vil fjernes 15. desember, sier Rita Ingebrigtsen, Lars Inge Ingebrigtsen, Marit Meyer, Petter Kaasen, Frida Langset, Cathrine Videdal, Gunn Åse Ludvigsen, Morten Leirvik, Merete Fagerås, Aina og Live Karlsen, Anne Berit Løkås og Åse Rænning.

Kommentarer til denne saken