Gå til sidens hovedinnhold

I 2014 ble hun kalt engelen på Helgeland. Nå skal Eline hjelpe flere

Artikkelen er over 5 år gammel

Jula 2013 opprettet Eline Bergquist i Sandnessjøen «Pass it on». På kun fire dager hjalp hun nærmere 100 mennesker med mat til jul. I 2014 hjalp hun enda flere. Nå er hun klar til ny dyst.

Siden julen i fjor har Helmer Johan (7 mnd) kommet til verden. I desember går permisjonen ut, og Eline skal ut på leting etter en ny jobb. Men først er hun sammen med søsteren Monica Bergquist, Elisabeth Bosness og Wiggo Pedersen «Pass it on Sandnessjøen» nå klar for å hjelpe trengende som ikke har råd til å feire en god jul. For Eline som er hjernen bak organisasjonen, så følte hun at det var nødvendig å hjelpe til.

- Jula er tiden for at det skal bugne på bordene. Vi spiser julefrokost og julelunsj. Vi inviterer venner og familie til kveldsmat, og gjerne på gode middager. I jula sparer ikke folk på kronene. Da skal vi kose oss med all mulig luksus. Men det er fryktelig mange som ikke har råd til denne luksusen, og det var bakgrunnen for at jeg ikke kunne sitte og se på at noen har alt, mens andre har ingenting, forteller hun og søsteren Monica Bergquist.

Ny mening

Julen har for dem fått en helt ny mening etter at de de siste to årene har hjulpet mer enn 200 familier og enslige med mat, gavekort og gaver til jul. De er svært restriktive med all informasjon som gis ut. De som får hjelp hos Pass it On får nemlig lov til å være anonyme.

- Jeg tror folk har skjønt dette nå. At de kan stole på oss. At den informasjonen som vi får, den blir hos oss, og det er bare jeg som har alle navnene på de som får hjelp. De som hjelper til i organisasjonen får kun utdelt lapper med beskjed om hvor mange som er i familien, og hvor gamle de eventuelt er.

Givergleder har vært stor. Både hos næringslivet og fra privatpersoner.

- Det er helt utrolig, og vi er ydmyke og takknemlig for all den hjelpen som vi har fått. For vi kunne ikke gjort dette uten hjelp. Vi har ikke økonomisk mulighet til det. Men nå opplever vi at privatpersoner fyller mat i vognene som blir satt ut på butikkene, og mange i næringslivet dropper julegaver til ansatte og til kunder. Og donerer heller pengene til oss. Det betyr svært mye for en organisasjon som «Pass it on» at næringslivet er så positive og støtter oss. Det gjør at vi kan hjelpe mange flere. I fjor fikk vi 10 juleribber fra Kiwi, og de har også hjulpet oss mye med at vi får oppbevare ferskvare på kjølen og frysen deres. Også varer som ikke er kjøpt hos dem, og det samarbeidet vil vi fortsatt ha, sier de.

Søknad

I år er siste frist for å sende søknad om hjelp til jul satt til 18. desember. Sisteutkjøring er satt til 20. desember.

- Det betyr at de som kjenner noen som virkelig trenger hjelp til mat eller små gaver til jul kan melde dem inn allerede nå. Det gjelder også dem som vil melde inn seg selv. Men vi trenger en søknad, for det er ikke automatikk i at folk får, eller at folk får hvert år. Vi er avhengig av å få tips om dem som trenger hjelpen mest.

Folk gir

Allerede har interessen begynt å melde seg. Onsdag hang det en pose på døra hjemme til Eline med hjemmestrikkede gaver som kan gis som gaver. Artisten Arnt Fredrik Hansen har også donert ti CD-plater.

- Interessen er stor, og vi merker pågangen allerede. Folk spør etter vognene. De vil komme i butikkene straks. De som vil gi har mulighet til å legge det som de kjøper i vognene.

Tilbakemeldingene har de to foregående årene vært mange, og Eline innrømmer at det har falt noen tårer når hun har fått takkebrev i retur.

- Vi setter ingen krav til at noen må takke oss. Det er derfor vi som regel bare setter fra oss varene og ringer på døra. Men de tilbakemeldingene som vi har fått, de har vi lenge på.

I år er basen Kleiva som de to foregående årene. Det er siste året. Neste år skal familien til Eline flytte til Sørra, og da må Pass it On finne en ny base.

- Så vi håper at det er noen snille sjeler der ute som neste år kan låne oss et lokale. Hvis noen vet om noe, så er det bare å kontakte oss, sier Eline og Monica Bergquist.

Kommentarer til denne saken