Gå til sidens hovedinnhold

Har inngått allianse for å redde Øyfjellet: – Målet vårt er å stoppe planene om vindkraftanlegget

Artikkelen er over 2 år gammel

Reindriftsnæringa og Naturvernforbundet har så mange sammenfallende interesser at de nå knytter sterkere bånd i kampen mot vindkraftverket på Øyfjellet.

– Vi har samarbeidet mye med Naturvernforbundet. Vi utfyller hverandre på en veldig god måte, med hver våre kompetansefelt, sier leder for Norske Samers Riksforbund, Beaska Niillas.

– Målet vårt er å stoppe planene om Øyfjellet vindkraftanlegg. Det har store konsekvenser for en rekke mennesker, også for folk som bor i Mosjøen, sier fylkesleder i Naturvern Nordland, Bjørn Økern.

Onsdag 10. oktober inviterte Økern og Niillas representanter for berørte siidaer (En gruppe av en eller flere samiske familier, som ofte er i slekt, og som driver reindrift med en samlet reinflokk) og interesserte til et møte på Fru Haugans Hotel. Temaet var utbygging av Øyfjellet Vindkraftverk.

– Hovedmoment med møtet var å samle krefter og kompetanse. Det viste seg å være et veldig nyttig møte. Det kom mye ny kunnskap på bordet og det er flere ting å ta tak i, sier Niillas.

Les også

På etterskudd i Øyfjellet - reindrifta ønsker ny utredning

Arbeidsgruppe

Under møtet ble det dannet en arbeidsgruppe på ni personer som består av representanter fra Naturvernforbundet, Brurskanken Turlag, Norske Samers Riksforbund, Sametingets ungdomspolitiske utvalg. I tillegg er reindriftsutøvere fra området og andre enkeltpersoner involvert.

– Det er først og fremst informasjon til befolkningen som ikke riktig vet hva som foregår, og konsekvensene av utbyggingen arbeidsgruppa skal jobbe med framover. Vi må forandre på dette, sier Økern.

– Vi har ingen tid å kaste bort, så det er egentlig bare å brette opp ermene og starte den jobben, sier Niilas.

– Er det realistisk at dere kan stoppe prosjektet med vindkraftverket?

– Vi ser på dette som realistisk. Det er 23 punkter som Eoulus Vind må fylle opp før denne konsesjonen er gyldig. De har ikke begynt på den en gang. De har en lang vei å gå og anlegget må stå ferdig innen 31.12.2020. Å fylle disse 23 punktene kommer til å ta forferdelig lang tid. Jeg tror rett og slett NVE og Olje- og energidepartementet ikke helt har ant konsekvensen av hva de har tillatt her, sier Økern.

Les også

«Fjellvettreglene blir enkle her på Øyfjellet: Bruk øreklokker og hjelm, og ha et øye på hver finger og minst ett par i nakken for å dukke for flygende isflak»

Konsekvenser

Noe som kom tydelig fram under møtet er at det er opptil flere som driver med reindrift som kommer til å bli berørt og miste levebrødet sitt om Øyfjellet vindkraftverk blir realisert.

– Det vil få helt kolossale konsekvenser for reindrifta. Det blir avstengt et helt fjell som er veldig viktig både som flyttevei og som beiteområde når det trengs. I dette distriktet har det vært så store inngrep fra før av at det er så trangt om plassen at det går ikke lenger, sier Niillas.

– Samfunnet må velge. Vil de ha en samisk kultur i framtiden eller vil de skyve det vekk på kapitalismens alter. Jeg håper storsamfunnet ser verdien i en samisk befolkning og en levende kultur. Den er helt unik og den må ta vares på og ikke skues bort bit for bit slik som det gjøres nå, sier han.

Kommentarer til denne saken