Gå til sidens hovedinnhold

Far og sønner tiltalt for overgrep mot døtre og søstre

Artikkelen er over 4 år gammel

(Avisa Nordland): – En mann i 50-årene er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig datter, i tillegg for å ha utsatt familien for psykisk og fysisk mishandling, i tillegg til overtredelse av besøksforbud, sier statsadvokat Erik Thronæs til NRK Nordland.

Han viser til en sak som skal opp for Alstahaug tingrett 4. september, og som er tidligere omtalt i Helgelendingen.

Mannens to sønner har status som både fornærmet og tiltalte. De skal, ifølge tiltalen, ha opplevd vold fra faren gjennom oppveksten.

En mann i 20-årene må imidlertid selv svare for påstanden om at han har hatt seksuell omgang med sine to mindreårige søstre og vært i besittelse av overgrepsmateriale.

Hans bror, også han i 20-årene, står tiltalt for ett tilfelle av seksuell handling med en mindreårig søster, samt besittelse av overgrepsmateriale.

Mannen i 50-årene nekter straffskyld, ifølge hans forsvarer Christian Wiig.

Det samme gjør den yngste av de to tiltalte brødrene, som forsvares av Allan Rognan.

Forsvarer til den andre sønnen, Arne Johansen, sier til NRK at hans klient verken erkjenner straffskyld eller omstendighetene tiltalen bygger på.

Slik oppsummerer statsadvokat Erik Thronæs den komplekse om omfattende saken i en pressemelding tirsdag:

Tre tiltalte stiller for Alstahaug tingrett den 5. september 2017 i en omfattende sak om påstått mishandling i nære relasjoner og påståtte seksuelle overgrep. Flere familiemedlemmer har status som fornærmede i saken. Det er fire av familiens døtre som innbefattes av tiltalepunktene om påståtte seksuelle overgrep. Det er satt av seks uker til rettssaken, som aktoreres av statsadvokat Erik Thronæs ved Statsadvokatene i Nordland, med politiadvokat Jonas Nerdal, Helgeland, som medaktor.

Hovedtiltalte: Far til de fornærmede barna, og ektefelle til den fornærmede kone i tiltalepunktet om påstått mishandling i nære relasjoner

Sedelighet: Seksuell omgang med mindreårig datter

Mishandling i nære relasjoner: Kone og barn påstått utsatt for fysisk og psykisk mishandling over en periode på om lag 30 år

Brudd på besøksforbud: overfor ektefelle

Vareteksfengslet

Tiltalte nr. 2: Sønn 20 årene

Seksuell omgang med to av sine søstre

Besittelse av overgrepsmateriale

Denne sønnen har status som fornærmet i farens tiltale hva angår mishandling i nære relasjoner

Tiltalte nr. 3: Sønn 20 årene

Seksuelle handling med en av sine søstre

Besittelse av overgrepsmateriale

Denne sønnen har status som fornærmet i farens tiltale hva angår mishandling i nære relasjoner

Saken kom til politiet på Helgeland i form av en anmeldelse fra en av døtrene mot far.

Familien har flere barn, og det er stor aldersforskjell mellom det eldste og yngste. Tidlig i etterforskningen så politiet at det var snakk om påståtte overgrep og påstått mishandling gjennom flere tiår, og med mange involverte parter. Omfanget av saken var så stort at det var nødvendig å nedsette et eget team som jobbet full tid med saken. I tillegg har Kripos bistått og jobbet tett med det lokale teamet. Gjennomgang av databeslag og annet elektronisk utstyr har vært omfattende, og det samme har gjennomføringen av et stort antall avhør.

Ingen av de tiltalte har i avhør erkjent straffeskyld.

Deler av rettssaken kan komme til å gå for lukkede dører, av hensyn til de fornærmede, og ut fra sakens karakter.

Det er satt av seks uker til behandling av saken.

Kommentarer til denne saken