Jan Otto fra Grane startet bevegelsen som demonstrerer foran Stortinget i kveld: - Engasjementet er overveldende

Jan Otto Fiplingdal

Jan Otto Fiplingdal Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Facebook-gruppen "Stopp Acer" har fått 107 000 medlemmer siden Jan Otto Fiplingdal startet den for 2 uker siden.

DEL

– Jeg var litt flåsete i kjeften og sa at om vi får 50 000 medlemmer, skal vi ha demonstrasjon utenfor Stortinget. Nå har vi over 100 000, og jeg må holde det jeg lover. Engasjementet er overveldende, vi nærmer oss topp 10 av Facebook-grupper i Norge, og må vel være en av de raskest voksende gruppene i landet, sier Fiplingdal.

Han er lokallagsleder for Grane senterparti og kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i Grane kommune, men klar på at demonstrasjonen er tverrpolitisk og inkluderer mange ståsted.

– Jeg måtte ta på meg en annen hatt, og sitter i administrasjonen og arrangerer denne demonstrasjonen som nøytral, noe annet hadde ikke gått. Vi har med folk fra Rødt, Frp, SV, Sp og Ap i administrasjonen, så vi er ganske bredt sammensatt. Det eneste felles synspunktet vi har, er at vi er mot Acer, sier Fiplingdal.

Acer er EUs energiregulatorbyrå, og om Stortinget velger å stemme for dette 22. mars, frykter motstanderne at Norge mister råderetten over norsk kraft, økte strømpriser og økte nettleieavgifter. Det er foreløpig litt usikkert hvordan de ulike partiene stemmer i saken.

– Vi håper på utsettelse, men det er ikke sikkert det skjer. 11 av fylkeslagene i Arbeiderpartiet har sagt at de er mot Acer, selv om landsstyret er for. Så jeg håper at landsstyret i Arbeiderpartiet snur, sier Fiplingdal.

Les mer: Vil demonstrere for å beholde råderetten over norsk kraft – kan få store konsekvenser for både Alcoa og folk flest
Les mer: Demonstrasjon mot ACER: – Denne kampen må vi vinne

Han og de andre arrangørene inviterer til musikalsk innslag av Tove Bøygard og appeller av blant annet Nei til EU-leder Kathrine Kleveland, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken. I tillegg skal Fiplingdal holde appell.

– Jeg skal først og fremst holde en takketale for det engasjementet vi har sett de siste to ukene. I tillegg vil jeg gi en reell trussel om at vi vil sette fyr på EØS-debatten dersom Acer slipper gjennom. Vi har sett at vi kan nå fram gjennom Facebook, sier Fiplingdal.

Medlemmene i Facebook-gruppen har også finansiert en undersøkelse hvor spørsmålene ble utformet og undersøkelsen gjennomført av Sentio. Resultatet viser at over 50 prosent av de spurte er mot Acer, mens mange ikke har bestemt seg. Facebook-gruppen har også drevet en underskriftskampanje mot Acer, hvor over 27 000 mennesker har signert elektronisk.

– Iris Marion Bjerknesli fra Grane har gjort en formidabel jobb med å godkjenne medlemmer i gruppa og ha kontroll på signaturene. Det er mye å gjøre, og hun har jobbet døgnet rundt nesten. Vi har mange medlemmer i gruppa, og vi administratorer har prøvd å hive ut folk som skriver upassende meldinger, men det har vært vanskelig å få med seg alt. Det som har vært spesielt trist har vært kommentarer knyttet til norske folk sin hudfarge, som AUF-leder Mani Hussaini, avslutter Fiplingdal.

Les mer: Ber Vefsn nekte å godta at EU skal bestemme over norsk strømpris – viser til Alcoa i Mosjøen
Les mer, leserinnlegg: Hvem skal råde over Norges fornybare framtid?
Les mer, leserinnlegg: Overstyringen fra Brussel er ingen myte! Svar til Margunn Ebbesen og Lene Westgaard-Halle fra Høyre
Les mer, leserinnlegg: Hva mener Nordland Ap om ACER?

Artikkeltags