Dette må du huske før ferieturen

FERIETIPS: Dag Hugo Heimstad og Svein Hansen fra Helgeland Sparebank har satt opp en liste med økonomiske tips du bør tenke på før ferieturen.

FERIETIPS: Dag Hugo Heimstad og Svein Hansen fra Helgeland Sparebank har satt opp en liste med økonomiske tips du bør tenke på før ferieturen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nordmenn og helgelendinger er i verdenstoppen når det gjelder reising, men for å unngå å gå på en økonomisk smell er det noen ting du bør huske.

DEL

– I sum bruker vi i Norge cirka 50 milliarder kroner på sommerferie, og i snitt bruker en norsk familie over 21.000 kroner på sommerferien i år, forteller Dag Hugo Heimstad, direktør for Helgeland Sparebanks personmarked.

Han sier videre at mange helgelendinger har en god og stabil privatøkonomi, noe som gjør utlandet mer tilgjengelig enn noen gang.

– Mange helgelendinger er globetrottere, i tillegg til at mange reiser på ferie i Norge. Men den svake kronekursen gjør det dyrere å reise enn for noen år siden. Det er bra for eksportnæringen, men verre for feriebudsjettet, slår han fast.

Økonomiske ferietips

For at du ikke skal gå på noen uønskete økonomiske smeller har Heimstad derfor satt opp en liste med sju punkter det kan være lurt å følge før du reiser av gårde på årets ferie:

1. Sett opp et feriebudsjett

– Sett opp et budsjett over hvor mye dere kan tenke dere til å bruke på ferien. Da slipper man å få en ubehagelig økonomisk overraskelse når man kommer hjem. Det er ille nok at blomstene er døde.

2. Betal med kredittkort

– Vi anbefaler å alltid betale flyreise, hotell og leiebil med kredittkortet ditt, siden det ofte inneholder reise- og avbestillingsforsikringer, sier Heimstad.

– Da er man også sikret ved forsøk på svindel, legger personmarkedssjef Svein Hansen til.

3. Husk reiseforsikring

– Det er noe av det viktigste, uansett om man planlegger lange eller korte reiser. En av fem i Norge tar sjansen på å reise uten reiseforsikring, og det er risikosport, ikke minst om man bli syk. Det er klart det er trist å bli frastjålet noe, men blir man syk og innlagt på sykehus kan man bli økonomisk ruinert uten forsikring. Med en god reiseforsikring får man økonomisk hjelp og nødvendig bistand om uhellet er ute, sier Heimstad.

– Og man får ofte raskere og bedre hjelp på reiseforsikringen, sier Hansen.

4. Ta med to betalingskort

– Det er lurt i tilfelle det ene slutter å virke eller blir stjålet. Husk også å ha dem på to ulike steder, sånn at du har ett kort igjen dersom det ene blir borte på en eller annen måte, sier Heimstad.

5. Ikke bli lurt, NOK er NOK

– I utlandet bør man alltid betale med landets egen valuta, både når du betaler kontant eller med kort. Det er brukerstedet selv som setter vekslingskursen i betalingsterminaler, og det kommer som regel ikke kunden til gode. Så selv når du er i Sverige bør du velge å betale med svenske kroner.

6. Pass på

– Enkle grep kan forhindre at ferien blir spolert av svindel og tyveri. Skjul PIN-koden, ha betalingskortet i en lomme med glidelås og sjekk at beløpene du betaler stemmer med prislappen eller det du har avtalt.

7. Ta banken med på ferien

– Last ned mobilbanken, da er du tilgjengelig og kan ordne det meste. Overføre penger mellom kontoene, følge med på forbruket og sperre kortet om det blir nødvendig.

Flytter banken ut under Galleria

– Man skal kose seg på ferie, men man bruker mye penger er det lurt å følge med på ferieøkonomien for å ha gode minner i etterkant, og ikke bondeanger, slår Dag Hugo Heimstad fast.

Helgeland Sparebank i Mosjøen har flyttet sine lokaler ut til Gabrielsengården i Sjøgata denne uka for å komme litt nærmere folk under Galleria, og de tilbyr gjerne økonomiske tips til alle som stikker innom.

– Vi er også på Galleria-programmet og stiller ut litt av bankens kunst, så det blir både kunst og økonomi her. Vi har en del fjernkunder og de setter pris på en liten bankprat. Når vi er her med åpen før er det litt mer uformelt og lettere å stikke hodet innom for en prat, sier Svein Hansen.

Dette er tredje året HSB flytter seg ut i Sjøgata under Galleria, og i tillegg til bankprat byr de på nystekte vafler, kaffe og Twist.

– Så snart regnet lettet på mandag kom det mye folk i gata, men det er litt væravhengig. Det er ellers artig å vise fram Gabrielsengården. Vi bruker førsteetasjen her internt, mens vi stiller andreetasjen til disposisjon for Kulturverkstedet og de historiske gjestehusene i Sjøgata. Det er mye brukt og er stort sett utleid gjennom hele året, sier Dag Hugo Heimstad

Artikkeltags