Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) har startet jobben med å fremme norsk lokalmat og småskala drikkevarer. Og han er optimistisk på bransjens vegne, spesielt etter besøket på verdensutstillingen Grüne Woche i Berlin.

– Den norske standen viser et usedvanlig stort mangfold. Fra det som er produsert på en gård, til det som er hentet fra skogen eller fisket i sjøen. Det er en enorm spennvidde i norsk matproduksjon. Og det er veldig bra, sier Dale til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Salgssuksess

Grüne Woche er også en god start salgsmessig. På åpningsdagen registrerte Oslo-regionens stand en dobling av fjorårets omsetning samme dag, og lørdag ble det satt omsetningsrekord av salg av smaksprøver og produkter fra disk.

Vel hjemme starter jobben både for den norske næringsdelegasjonen som var med til Berlin, med Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth i spissen og statsråden selv.

Statsråden skal blant annet gi ut stortingsmeldingen «Garden som ressurs – marknaden som mål».

Hårete mål

I meldingen er det varslet at regjeringen slår fast det hårete målet for at omsetning av lokalmat i alle kanaler skal vokse til 10 milliarder kroner innen 2025.

Et av bidragene til å øke omsetningen er den nye databasen som er utviklet av Matmerk og som skal forenkle og effektivisere kommunikasjonen mellom innkjøpere i dagligvare og lokalmatprodusentene.

– Dette tiltaket er en konkret oppfølging av regjeringens Gründermelding for landbruket. Det er et spleiselag der også private aktører er med på finansieringen, sier Jon Georg Dale.

Den norske standen viser et usedvanlig stort mangfold.

Jon Georg Dale, landbruks- og matminister (Frp)

– Her legger vi vekt på mattrygghet og kvalitet. Databasen gjør det lett for den enkelte bonde å fortelle den gode historien om sitt produkt. Innkjøperne kan på sin side lete seg fram til akkurat det produktet de vil selge til kundene sine, legger han til. (ANB)