- Selve fyrverkeriet består av veldig mye teknikk, og veldig mye krutt

Tom Gjerstad fra Sandnessjøen er utdannet pyrotekniker, og driver eget firma der han lager egenprodusert fyrverkeri. Nyttsårsaften står han i havna for å skyte opp den første felles fyrverkerioppskytningen i kommunen.

Tom Gjerstad fra Sandnessjøen er utdannet pyrotekniker, og driver eget firma der han lager egenprodusert fyrverkeri. Nyttsårsaften står han i havna for å skyte opp den første felles fyrverkerioppskytningen i kommunen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tom Gjerstad fra Sandnessjøen oppfylte guttedrømmen, og er nå utdannet pyrotekniker. Nyttårsaften står han for showet når det for første gang arrangeres felles fyrverkeri i Sandnessjøen.

DEL

Tom Gjerstad er utdannet lærer, men interessen for fyrverkeri var så stor at han bestemte seg for å utdanne seg som pyrotekniker. I romjula selger han fyrverkeri til innbyggerne, men på selveste nyttårsaften er det premiere for oppskytingen av Alstahaug kommunes første felles fyrverkeri. Bak ideen står Gjerstad med firmaet «Helgeland Pyro AS», men også Alstahaug kommune og næringslivet har vært med på spleiselaget.

– Ideen til et felles fyrverkeri har jeg hatt lenge. Jeg synes det er så flott det de har fått til i Mosjøen. Der har arrangementet stor støtte, og oppskytingen blir nesten som en folkefest. Den felles oppskytingen i Sandnessjøen arrangeres klokken seks om ettermiddagen, og tanken bak dette, er at alle kan få det med seg. Også barna, sier han.

70 kilo krutt

Fyrverkeri er mer en bare en lunte og en lighter. De kommer i egne klasser, og for å bruke klasse tre og fire, må man være utdannet pyrotekniker.

– Det er alvorlige greier, og mye mer en å bare tenne på en lunte. Sikkerheten kommer først, og går noe galt, så må hele showet avbryte.

I butikken har han det som for en lekmann ser ut som sammenkoplede rør i vifteform.

– Alt som skal skytes opp, skytes fra slike rør. I hvert av rørene er det ett skudd. Selve fyrverkerishowet består av mye teknikk, og veldig mye krutt. Jeg bruker om lag to dager på å få oppsettet ferdig, og så er alt over på syv minutter. Totalt går det med 70 kilo krutt.

Mye arbeid til tross. Guttedrømmen har blitt til virkelighet med egen bedrift, og som agent for Spectra.

– Jeg og brødrene mine var veldig opptatt av fyrverkeri da vi vokste opp. Jeg er det fortsatt, og det har vært en dyr hobby. Nå skal jeg bygge opp firmaet, og kan leies inn til arrangement som brylluper og andre arrangementer. Nylig var jeg i Bergen med en oppskyting på Coops årsfest, smiler han.

Sikkerheten er på topp. Ingenting overlates til tilfeldigheten. Nå gjenstår det å se hva innbyggerne vil synes om showet.

– Jeg er spent. Spesielt siden jeg ikke får sett showet selv. Jeg er litt pirkete, og ønsker at alt skal være perfekt.

Tradisjon

Ordfører Bård Anders Langø stiller seg bak det felles arrangementet på nyttårsaften.

– Jeg har ved flere anledninger oppfordret til at fyrverkeri brukes med fornuft, og slik det er forutsatt brukt av myndigheter og produsent. Jeg liker selv svært dårlig at det drives oppskyting flere dager før nyttårsaften, da spesielt med tanke på husdyr. Tiltaket med lokalt fyrverkeri stiller kommunen seg bak, og jeg håper dette kan bli en årlig tradisjon.

Ordfører Bård Anders Langø håper det felles fyrverkeriet skal bli en årlig tradisjon. - Alstahaug kommune stiller seg bak dette arrangementet, sier han.

Ordfører Bård Anders Langø håper det felles fyrverkeriet skal bli en årlig tradisjon. - Alstahaug kommune stiller seg bak dette arrangementet, sier han. Foto:

Langø opplevde selv nyttårsaften i Mosjøen i fjor, og skryter av arrangementet i Vefsn.

– Jeg har selv sluttet å kjøpe fyrverkeri for flere år siden, og syntes at felles fyrverkeri var et kjempeflott arrangement som samlet masse mennesker i alle aldre. I år blir det en tur ned i havna i Sandnessjøen først, og så blir det nok noen stjerneskudd klokka 12 på terrassen. Selvfølgelig med beskyttelsesbriller. Jeg oppfordrer alle til å stille opp på nyttårsarrangementet, og at vi tar sikkerhet på alvor når vi går inn i det nye året.

Artikkeltags