Bare 1 av 2 mener de behersker dette

Røde Kors mener flere bør ta et kurs for å friske opp kunnskapene om førstehjelp.

Røde Kors mener flere bør ta et kurs for å friske opp kunnskapene om førstehjelp. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bare annenhver nordmann føler seg klar til å gi førstehjelp hvis behovet oppstår.

DEL

Det viser en ny undersøkelse.

49 prosent føler seg trygge på hva de skal gjøre hvis noen i nærheten trenger førstehjelp, viser en undersøkelse utført av Yougov for Novasol. 39 prosent svarer nei. 12 prosent vet ikke.

Les også: Nytt utstyr til Folkehjelpa

– Andelen som kjenner seg kompetente til å gripe inn kunne med fordel vært mye høyere. Alle som føler seg usikre kan gjøre lurt i å lese seg litt opp og gjerne ta et førstehjelpskurs, sier Pia Buen, Country Manager for utleiefirmaet Novasol i Norge.

– Ferieboliger ligger gjerne et stykke unna tettbebyggelse og profesjonell helsehjelp. På hytta er det derfor spesielt viktig at noen har grunnleggende kunnskap om hva som må gjøres i akuttfasen hvis uhellet skulle være ute, mener Buen.

Les også: - Hadde ikke Sondre vært der ville jeg ikke overlevd

Mange vil på kurs

– Kompetanse innen førstehjelp er ferskvare som må fornyes med ett til to års mellomrom for å gjøre virkelig nytte når behovet oppstår, ifølge Fredrik Andre Aasebø. Han er administrerende direktør i Røde Kors Førstehjelp.

– Vi holder om lag 2.300 kurs for bedrifter årlig, i tillegg til en stor mengde lokale kurs som er åpne for publikum. Det er fortsatt mulig å få frisket opp egen kunnskap før sommerferien, påpeker Aasebø.

Røde Kors har et mål om at alle nordmenn både skal kunne og være villige til å yte førstehjelp om det er nødvendig.

– Det er nok et stykke igjen dit, selv om etterspørselen etter førstehjelpskurs er økende år for år, uttaler Aasebø.

Les også: I høst fikk 19 år gamle Therese hjertestans. En rask reaksjon fra stefaren gjør at hun fortsatt er i live

Viktig å prøve

I regi av Respons analyse fikk Røde Kors nylig selv utført en måling som kartla viljen til å gripe inn når noen trenger førstehjelp.

– Selv om et klart flertall oppga at de vet hva som er riktig førstehjelp, svarte bare fire av ti at de ville handlet uten å nøle, forteller Aasebø.

De fleste av de som ikke ville våge å gripe inn, svarte at de var redde for å gjøre vondt verre.

– Den holdningen må vi endre, for den største feilen er å ikke gjøre noe. Man skal alltid ta initiativ til å prøve å redde liv, understreker Fredrik André Aasebø i Røde Kors. (ANB)

Artikkeltags