Er dette den nye folke-elbilen?

De første Tesla Model 3 kommer på veien i løpet av sommeren. Dette kan bli den virkelige folke-Teslaen.

De første Tesla Model 3 kommer på veien i løpet av sommeren. Dette kan bli den virkelige folke-Teslaen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er mange som venter i spenning på nykommeren.

DEL

[broom.no]  Interessen for den så langt minste Teslaen, Model 3, har vært enorm. Bare i løpet av ett døgn ble nesten 120.000 Tesla Model 3 forhåndssolgt da den ble vist for første gang.

Etter to døgn var 250.000 biler formelig revet bort. Det var for over ett år siden. Nå venter flere hundre tusen mennesker på nykommeren.

Tesla Model 3 er omtrent på samme størrelse som en BMW 3-serie. Den er helt elektrisk, den har en rekkevidde på rundt 35 mil med minste batteripakke og den kan leveres med firehjulsdrift og i forskjellige utstyrsgrader. Prisene starter trolig på rundt 300.000 kroner her hjemme.

Lukter av suksess

Tesla Model 3 blir ingen sinke i trafikken heller. 0-100 km/t skal gå unna på under seks sekunder, ifølge Tesla selv.

Bilen er cirka 20 prosent mindre enn Model S, men fem personer skal kunne sitte komfortabelt i bilen. Dashbord og instrumentpanel er svært minimalistisk designet og mindre enn vi er vant til i Model S og X, for å frigi plass til de om bord.

Tesla er jo viden kjent for sin store og gode skjerm hvor man styrer bilens fleste funksjoner. I nye Model 3 finner man en 15-tommers berøringsskjerm midt på dashbordet.

Slike fakta lukter det suksess av i elbil-landet Norge. Så er det da heller ikke så rent få som står på venteliste for å få bilen heller.

Kommer i juli

Men nå er ventetiden over. I alle fall for noen.

Etter det vi erfarer skal nemlig de første kundene få sin Tesla Model 3 i løpet av sommeren. Nærmere bestemt i juli måned.

De første kundebilene vil bli levert i California, på USAs vestkyst. Før leveransene spres utover i USA. Etter det vil de kommer til Europa og Norge.

Grunnen til at de velger å gjøre det slik, er trolig nærheten til fabrikken som ligger i Silicon Vally, i nettopp California. Om det skulle vise seg å oppstå feil, er veien til oppgraderinger og justeringer kort.

Slik sett er dette smart gjort av Tesla og det kan potensielt spare dem for store pengebeløp om bilene må tilbakekalles for eventuelle oppgraderinger. Dette blir nærmest som en slags testperiode å regne, hvor brukerne selv kjører bilene.

Mange nordmenn venter

Medaljens bakside er at norske kunder må smøre seg med ytterligere tålmodighet. I alle fall en stund til. På den annen side skal da bilen forhåpentligvis være uten barnesykdommer når den kommer.

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere lovt at Model 3 skulle komme mot slutten av 2017. Nå kommer den altså etter alt å dømme noe tidligere. De første testeksemplarene ruller allerede på amerikanske veier.

Planen er at produksjonen skal nå 5.000 biler i uka 2017, og at dette økes ytterligere til 10.000 Model 3 i løpet av 2018.

Tesla vil ikke si noe om når bilene kan dukke opp i Norge. Men vi tipper for egen regning at de vil være her i løpet av første kvartal 2018.(ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken