Gå til sidens hovedinnhold

UP-sjefen foran påsken: – Jeg tenker ofte med redsel på hvor mange som er rusa bak rattet

Artikkelen er over 2 år gammel

(RanaBlad): UP-sjef i Nordland, Geir Marthinsen, sier de skal være på vakt i påsken, også på Helgeland. Fokus blir på fart, oppmerksomhet og, ikke minst, rus.

– Forskere har funnet ut at det kjøres 140.000 bilturer i Norge, hver dag, med en ruset fører bak rattet. Det er et fryktelig høyt tall og vi vet at mange av disse turene kjøres i Nordland. Vi har stor fokus på dette, hele tiden, og påsken er intet unntak. Derfor blir vi å finne i trafikken denne påsken, også på Helgeland.

Les også: UP-leder om varslingssider på Facebook: Kan hindre politiet i å ta notoriske ruskjørere

Vi slår rekord etter rekord når det gjelder å ta ruskjørere og det er skremmende, samtidig som det er bra. Det er bra at vi får tatt de som ikke respekterer sitt og andres liv, men antallet skremmer. Man kan være rimelig sikker på at man, under en lengre tur, møter en bilfører som er rusa bak rattet. Jeg tenker ofte på dette selv når jeg kjører og det er en tanke som skremmer meg. For oss er det viktig å ta så mange av disse som mulig, sier han.

Politiet har aldri tatt så mange ruskjørere som de har gjort den siste tiden. Marthinsen sier de som er ute på patrulje er blitt flinkere.

– Rus er ikke bare alkohol, men i større grad piller og stoff. Vi har fått hjelpemidler til å avdekke dette, men patruljene som er ute er også blitt flinkere. De har fått god erfaring til å se på folk om de er rusa og ved mistanke om dette blir de tatt inn for prøvetaking. Vi ser at en meget høy prosentandel av dem som mistenkes for rus blir tatt for dette. All ære til både lokalt politi og UP-patruljene for dette, sier han.

Les også: UP har oppdaget en ny, farlig trend blant bilister. Nå har de endret på sine kontroller for å ta flere

Marthinsen sier at selv om politiet tar mange for rus så vil noen slippe unna kontroller. Derfor er de avhengige av tips fra publikum.

– Ser man noe så må man ringe. Samvittigheten vil nok svi hvis det skulle skje noe som man kunne bidratt til å stoppe. Det er bare en ting å gjøre hvis man mistenker ruskjøring, og det er å ringe politiet, sier han.

Når det gjelder påsken så vet Marthinsen at mange vil komme fortest mulig fram.

– Å drive på med hasardiøse forbikjøringer for å komme fram i køen er ikke bra for noen. Vi kommer til å være på veiene og slå hardt ned på folk som ikke tar hensyn. Man kan si så mangt om hvordan man bør pakke bil, forholde seg til passasjerer i bilen og så videre, men tre viktige ting bør komme først. Holder man fartsgrensen, er rusfri og følger med på trafikken så er mye gjort. Påsken skal være en koselig tid og det viktigste på veien er at man tar hensyn til andre, og seg selv. Da blir det færre ulykker og vi slipper tragiske tilfeller der folk blir skadet eller at det går liv, sier UP-sjef Geir Marthinsen.

Kommentarer til denne saken