Slik blir de nye hurtigbåtene som skal settes inn i Nordland - se video

Se video.

Artikkelen er over 3 år gammel

I 2019 vil to flunkende nye nordlandsekspress-båter (Nexer) gå langs kysten av Nordland. 30% mindre utslipp, fortsatt fraktekapasitet og wifi blir en del av båtpakka.

DEL

(RanaBlad): Nexen trafikkerer regionrutene Bodø – Sandnessjøen – Bodø og Bodø – Svolvær – Bodø.

- Båtene vil samlet koste omlag 200 millioner kroner. Vi kjøper og eier båtene selv, mens driften skal ut på anbud, forteller samferdselsråd Svein Eggesvik (Sp).

Les også: Fylkeskommunen kjøper to nye hurtigbåter og legger rundt 200 millioner på bordet


Båtene skal bygges og ferdigstilles ved Brødrene Aa sitt verft i Hyen i Sogn og Fjordane. Byggingen starter i april 2018 og levering er tidlig desember 2018 og slutten av februar 2019.

- Klimaendringene er den største utfordringen vi står overfor, og vi er den første generasjonen som ser og erfarer virkningene av klimaendringene. Det er nettopp derfor vi bruker innkjøpsmakten vår til å fronte grønn utvikling, understreker Eggesvik. 

De nye båtene vil bruke ca. 30% mindre drivstoff enn de som går langs Nordlandkysten i dag. Mye av miljøgevinsten oppnås ved utforming av skrog, vekt på fartøy (fiberkarbon), hastighet og anløpsstruktur.

- Vi har stilt krav om det nyeste innen teknologi, med lavest mulig utslipp og forbruk for denne type hurtigbåtrute. Motorene er tilpasset bruk av biodiesel/syntetisk diesel i tillegg til marine diesel hvis det blir aktuelt, sier Eggesvik.

- Vi stiller høye krav til universiell utforming, jeg kan nevne innvendig heis for blant annet rullestol, forteller Eggesvik.

Alle passasjerseter skal ha regulerbar rygg med høykvalitet, være polstret og ha skinntrekk. I tillegg vil det bli ladepunkter, wifi med god kapasitet og kiosk.

- Vi er opptatt av at komforten om bord skal bli veldig god og gi en behagelig reise langs den vakre kysten vår, avslutter Eggesvik.

Fakta om hurtigbåtene:


•    42 m lang 
•    Bygges i fiberkarbon
•    32 knop (servicefart)
•    220 passasjerer
•    Innvendig heis for blant annet rullestol
•    Godsførende plass til 16 europaller
•    30% mindre drivstoff forbruk enn dagens båter
•    Tilpasset bruk av biodiesel/syntetisk diesel i tillegg til marine diesel
•    Tilpasset forskjellige kaihøyder

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken